Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pracovní úraz

Dobrý den,

před jedenácti měsíci se mi stal pracovní úraz (tříštivá zlomenina obou patních kostí). V měsíci srpnu mi byl přidělen invalidní důchod 3. stupně, kde se uvádí, že nemohu pracovat za zcela mimořádných pracovních podmínek. Byla mi ukončena neschopenka a já jsem nadále zaměstnán u svého zaměstnavatele. Zajímá mě, jestli mohu normálně dále pracovat na plný úvazek bez změny pracovní smlouvy. Samozřejmě práci ve skladu, kterou jsem vykonával, již dělat nemohu.

zitka

Odpověď:

Dobrý den,

jak již uvádíme v sekci často kladených dotazů ohledně invalidního důchodu (zde), zákon nijak neomezuje možnosti poživatelů invalidního důchodu pracovat, a to ani v otázce pracovní doby, výdělku či typu smlouvy.

Co se týče pracovní smlouvy a její případné změny, nemáme dostatek informací k tomu, abychom mohli Vaši situaci přesně posoudit. Problémové by však mohlo být vymezení druhu práce v pracovní smlouvě. Dle zákoníku práce je zaměstnavatel povinen přidělovat zaměstnanci práci podle pracovní smlouvy, tedy v rámci sjednaného druhu práce. Zaměstnanec je pak povinen tyto práce vykonávat.

Dle zákoníku práce však na druhou stranu zaměstnavatel nesmí připustit, abyste jako zaměstnanec vykonával práce, jejichž náročnost by neodpovídala Vašim schopnostem a zdravotní způsobilosti. V takovém případě je zaměstnavatel povinen převést Vás na jinou práci. Nemá-li však zaměstnavatel takovou pracovní pozici, na kterou by Vás mohl převést, může být dlouhodobé pozbytí zdravotní způsobilosti vykonávat sjednanou práci dle zákoníku práce také výpovědním důvodem.

Ve Vašem případě by se tedy dala doporučit změna pracovní smlouvy, a to co se týče sjednaného druhu práce. Bylo by vhodné sjednat v pracovní smlouvě takovou práci, kterou jste schopen vykonávat a kterou také skutečně vykonávat budete. Budete tak lépe chráněn před případným přeřazením na jinou práci či před výpovědí z důvodu zdravotní nezpůsobilosti. Naše poradna se specializuje na otázky zdravotnického práva, pro podrobnější informace z oblasti pracovního práva (do které Váš dotaz spadá) Vám doporučujeme obrátit se na odborníky, kteří se otázkami pracovního práva zabývají (např. Agapo o.p.s., Bezplatná právní poradna, Pracovněprávní poradenství MPSV).

Ohledně souběhu invalidního důchodu a práce je však ještě nutné mít na paměti, že při pracovním nasazení mohou posudkoví lékaři váš zdravotní stav přehodnotit. Mohou totiž dospět k názoru, že jste se úspěšně adaptoval na svůj zdravotní stav, a snížit vám procentní ohodnocení invalidity. Může se tak stát, že vám bude snížen stupeň invalidity, nebo že vám dokonce bude důchod odebrán úplně.

Vaše Férová nemocnice

23.9.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS