Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pracovní úraz

Dobrý den,
stal se mi před necelým měsícem pracovní úraz. V pracovní době, na pracovišti při plnění pracovních úkolů jsem upadl mezi materiál uložený na zemi. Pracuji jako vedoucí střediska a úraz se stal na našem středisku.
Byl sepsán záznam o pracovním úrazu, byl svědecky doložen, vystavena neschopenka s označením pracovní úraz.
Potíže, které mám jsou bolest bederní páteře s vyzařování do nohy. Došlo pravděpodobně k podráždění kořenového nervu. Po počáteční léčbě doma prášky se stav zhoršil a mám být hospitalizován s infusní terapií.
Dál jsem dohodnut s lékařem na rehabilitacích a případně lázních.
Můj dotaz :
Asi před 1,5 rokem jsem byl hospitalizován s obdobnými potížemi bederní páteře v akutním stavu, které vyústili po dlouhotrvajích a v průběhu posledních let opakovaných potížích a bolestivosti zad (ne jako pracovní úraz, ale na běžnou neschopenku). Po nástupu do práce za toto období 1,5 roku jsem neměl zameškanou ani hodinu z těchto nebo jiných zdravotních důvodů a naopak jsem měl minimálně 20 přesčasových hodin měsíčně, které jsem ani nevybíral.
Může pojišťovna zaměstnavatele, která bude nyní hradit mimo jiné ztrátu na výdělku tj. rozdíl mezi nemocenskou a dřívějším průměrným platem ztrátu na výdělku nějak krátit nebo nevyplatit s odůvodněním, že jde o opakovaný zdravotní problém, případně chronický zdravotní stav ?
Nemůže nastat situace, že pokud bych dostal lázně, tak bych pro odmítnutí pojišťovny lázně buď dílče nebo celkově uhradit musel lázně zaplatit sám ? V případě lázní předpokládám jde o značnou finanční částku (např. 30 tisíc), a tato úhrada je pro naši rodinu nereálná.
Nevím, jestli lázně jako následné doléčení má nějakou souvislost s tím, zda předchozí důvod doléčení byl pracovní úraz nebo ne.
Neorientuji se také v tom, kdy a kdo mi sdělí, že pracovní úraz byl uznán a zda ve 100% výši zaměstnavatelem a také pojišťovnou.

Děkuji.

Ivo

Odpověď:

Dobrý den,

poradna Férové nemocnice se zabývá medicínským právem a právy pacientů. Váš dotaz bohužel do této oblasti nespadá - jde o pracovněprávní otázku. Přesto se pokusíme stručně odpovědět.

Zda byl pracovní úraz uznán, vám sdělí váš zaměstnavatel. Jakmile zaměstnavatel dojde v rámci šetření k tomu, že jste utrpěl pracovní úraz, vzniká vám nárok na náhradu za ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti, jakož i náhradu za bolest, ztížení společenského uplatnění, za účelně vynaložené náklady spojené s léčením apod. ze strany zaměstnavatele. Pracovní úraz by měl být podle zákona vyšetřen bezodkladně.

Vaše Férová nemocnice

 

11.9.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS