Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pracovní úraz

Dobrý den,
jezdím jako strojvedoucí, v práci se mi stal úraz 13. 7. 2010 (bodnutí hmyzem), nástup v 8.38 hod., úraz v 15.20 hod. a konec v 20.49 hod. Jelikož jsem věc vyhodnotil jako normální, nastoupil jsem 14. 7. 2010 na další směnu v 10.38 hod., tuto spací směnu jsem ukončil 15. 7. 2010 v bolestech, nahlásil pracovní úraz a šel k lékařce. Ta bohužel měla dovolenou, a tak mě vzala MUDr. XY odvedle. Zde začíná můj problém – tato lékařka mi na neschopence nezaškrtla okénko pracovní úraz, a to i přes to, že jsem ji výslovně upozornil na skutečnost, že to mám v práci zapsáno. Potřebuji poradit, jak postupovat dál, protože se mi nezdá odpověď doktorky, ať zatím neodevzdávám v práci neschopenku a ona ji neodevzdá na OSSZ, že se poradí a na kontrole dne 26. 7. 2010 vše dořešíme. Podle mě bych měl III. díl odevzdat neprodleně zaměstnavateli a ona na OSSZ do druhého dne. Pracovní úraz platí zaměstnavatel a na neschopence je výslovně pojištěnec uveden. V případě neschopnosti přijdu o cca. 10.000 Kč/měsíc. Nebude se ale neodevzdání dílu brát jako porušení pracovní kázně?

Odpověď:

Dobrý den,

po ošetřující lékařce žádejte provedení zápisu do zdravotní dokumentace, že se jednalo o pracovní úraz. Zdravotnická dokumentace má obsahovat všechny podstatné informace o zdravotním stavu pacienta a mezi tyto informace jistě patří i to, že šlo o úraz pracovní. Lékař je povinen tuto informaci do dokumentace zapsat, pokud mu ji pacient sdělí, k tomu žádná lhůta v zákoně neexistuje.

Vaší povinností bylo bezodkladně oznámit svůj pracovní úraz zaměstnavateli, resp. nadřízenému vedoucímu zaměstnanci, což je předpokladem pro vznik nároku na náhradu za ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti, jakož i náhradu za bolest, ztížení společenského uplatnění, za účelně vynaložené náklady spojené s léčením apod.

O vzniku dočasné pracovní neschopnosti rozhodne ošetřující lékař, který je povinen předat pojištěnci rozhodnutí o vzniku dočasné pracovní neschopnosti (neschopenku) a odeslat OSSZ hlášení o vzniku dočasné pracovní neschopnosti, a to vždy nejpozději v den, následující po dni, kdy bylo vydáno rozhodnutí o vzniku dočasné pracovní neschopnosti.

Vy, jako pojištěnec, jste povinen zaměstnavateli neprodleně předat rozhodnutí o vzniku dočasné pracovní neschopnosti, tedy Vámi zmiňovaný díl neschopenky. Tato povinnost je důležitá zejména kvůli vyplácení dávek nemocenského zaměstnavatelem.

Pro shrnutí: nehledě na informaci od lékařky, jste povinen odevzdat svému zaměstnavateli příslušný díl neschopenky, a to bez zbytečného odkladu (dříve se říkalo do 3 pracovních dnů, dnes můžeme z rozhodnutí soudů dovozovat, že tato lhůta zůstává zachována). Jde o potvrzení toho, že nejste doma neomluveně – tedy, že nemáte neomluvenou absenci v práci. Pokud tedy neschopenku nedoručíte, může to zaměstnavatel považovat za porušení pracovních povinností.

Vaše Férová nemocnice

16.7.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS