Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pracovní úraz, neschopenka a postup ukončení

Dobrý den, rád bych se Vás zeptal na jednu věc. Asi před 8 měsíci jsem prodělal pracovní úraz a dostal jsem neschopenku, poté jsem šel na operaci kolene a až do teď koleno léčím - fyzioterapeut, magnetické rezonance atd. Teď ještě nemám koleno vyléčené, stále mám problém s chozením ze schodů a doktor mi řekl, že musí neschopenku i tak ukončit, jelikož na něj tlačí z posudkové komise, a že i kvůli tomu volali. Neschopenku mi ukončil s tím, že musí, a jedinou možnost mi doporučil jít k obvodnímu lekáři a marodit normálně. V zaměstnání bohužel kvůli této hybnosti ze schodů nemohu práci vykonávat. Je to normální postup? Zdá se mi to docela divné. Děkuji za odpověď.

Marek

Odpověď:

Dobrý den,

o vzniku dočasné pracovní neschopnosti podle zákona o nemocenském pojištění rozhoduje Váš ošetřující lékař, nikoliv posudkový lékař. Pro zánik pracovní neschopnosti je rozhodující, zda Váš zdravotní stav dovoluje nebo nedovoluje vykonávat dosavadní výdělečnou činnost. Co se týče délky trvání dočasné pracovní neschopnosti, je významný 180. den. Lékař má po 180 dnech trvání dočasné pracovní neschopnosti povinnost ukončit pracovní neschopnost, pokud se Váš zdravotní stav stabilizoval. To znamená, že nemusíte být uplně vyléčen. Podle zákona se za stabilizovaný považuje takový zdravotní stav, který se ustálil na určité úrovni zdraví a pracovní schopnosti, která umožňuje pojištěnci vykonávat dosavadní nebo jinou pojištěnou činnost bez zhoršení zdravotního stavu, a který další léčení již podstatně nemůže ovlivnit; udržení stabilizace zdravotního stavu může být přitom podmíněno zavedením určité léčby nebo pracovních omezení.

Celkovou dobou, po kterou lze poskytnout dávky nemocenského pojištění, je tzv. podpůrčí doba. Trvá 380 kalendářních dnů u nemocenského pojištění a začíná 15. kalendářním dnem trvání dočasné pracovní neschopnosti. Po vyčerpání podpůrčí doby je možné zažádat Okresní správu sociálního zabezpečení o její prodloužení. Prodloužená podpůrčí doba však nesmí být delší než dva roky.

Pokud jste přesvědčen, že posouzení o ukončení dočasné pracovní neschopnosti Vaším ošetřujícím lékařem není správné, měl byste si promluvit s lékařkou a vysvětlit jí důvody, proč podle Vašeho názoru nejste ještě schopen vykonávat práci, nebo proč Váš zdravotní stav není stabilizovaný. Pokud lékař svůj postoj nezmění, můžete do deseti dnů ode dne obdržení posouzení podat návrh na přezkoumání. Návrh se podává prostřednictvím ošetřujícího lékaře k vedoucímu zdravotnického zařízení. To znamená, že návrh musíte adresovat vedoucímu zdravotnického zařízení, ale návrh předáte ošetřujícímu lékaři, který jej následně sám předá vedoucímu. (Pokud lékař nemá vedoucího, podává se návrh přímo ošetřujícímu lékaři.)

Jestliže vedoucí (případně přímo ošetřující lékař) návrhu nevyhoví, postoupí jej do pěti dnů příslušnému správnímu úřadu. Tím je ten orgán, který zdravotnické zařízení zřídil nebo registroval. Většinou se jedná o krajský úřad nebo ministerstvo zdravotnictví. Ten odvolání buď zamítne, nebo posouzení zruší a vrátí k vydání nového nebo doplňujícího.

Vaše Férová nemocnice

 

 

 

 

11.3.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS