Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pracovní schůzka v době nemocenské

Dobrý den, jsem již 10 dnů v pracovní neschopnosti a dalších 7 dní ještě budu. Zaměstnavatel si však vymínil, že za ním musím přijet do 100 km vzdálené kanceláře cosi vysvětlit. Po telefonu mi to sdělit nechce. Mám povinnost se k takovému jednání dostavit, když mi to nařídí náš ředitel? Děkuji za odpověď.

Michal

Odpověď:

Dobrý den,

v prvních 21 dnech pracovní neschopnosti vám zaměstnavatel vyplácí náhradu mzdy ve výši 60%. Za tímto účelem má také právo provádět v těchto dnech kontrolu léčebného režimu v místě vašeho pobytu. Vy máte jako dočasně práce neschopný povinnost tento léčebný režim dodržovat. Kontrolu léčebného režimu může provést i orgán nemocenského pojištění a to z vlastního podnětu nebo i z podnětu zaměstnavatele. Při zjištění porušení tohoto režimu vám hrozí od orgánu nemocenského pojištění pokuta až 20.000 Kč a od zaměstnavatele snížení náhrady mzdy.

Když byste na žádost zaměstnavatele opustil místo svého pobytu v době, kdy nemáte vycházky, může být tato situace zaměstnavatelem snadno zneužitelná.

Doporučujeme vám proto snažit se zaměstnavateli vysvětlit, co vám hrozí v případě, že léčebný režim porušíte. Bude-li i nadále trvat na tom, že ho máte navštívit a budete-li mít obavu, že by to mohlo zhoršit vaše vztahy se zaměstnavatelem, zkuste se domluvit se svým ošetřujícím lékařem, že vám ohledně této doby vystaví potvrzení o absolvování lékařské kontroly.

Vaše Férová nemocnice

12.3.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS