Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pracovní schopnost s omezením

Dobrý den, závodní doktorka mi napsala, že jsem práce schopna s omezením - že nesmím zvedat těžké předměty. Pracuji v restauračním zařízení, občas se tam musí zvedat a donášet krabice 10-15 kilo, což mi dělá problémy. Může mne kvůli tomuto zaměstnavatel propusit? A může mne nutit nosit takovéto těžké věci? Jakou hranici by mohl/měl tolerovat s takovým omezením a jestli vůbec? Děkuji Michaela

Michaela

Odpověď:

Dobrý den,

 

podle našeho názoru záleží, co konkrétně je náplní Vaší práce, kterou máte sjednanou v pracovní smlouvě. Pokud byste nesplňovala předpoklady pro řádný výkon této práce, může se to stát důvodem, pro to, aby Vám zaměstnavatel dal výpověď.

Např. Pracujete jako skladnice a v popisu práce máte přímo zvedání břemen.

Nicméně, pokud v popisu práce zvednání břemen nemáte je situace jiná. Podle zákoníku práce je zaměstnavatel povinen nepřipustit, aby zaměstnanec vykonával práce, jejichž náročnost by neodpovídala jeho zdravotní způsobilosti. Neměl by Vás tedy nutit nosit těžké věci. Pokud máte od lékaře zakázáno nošení těžkých břemen, měl by Váš zaměstnavatel tento zákaz respektovat.

Podle nařízení vlády, kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci, zdravá žena může v práci občasně zvedat a přenášet až 20 kg. Pokud Vám lékařka sdělila, že nesmíte zvedat těžké předměty, bylo by možná vhodné se s ní poradit, kolik kilogramů můžete vlastně zvedat. 

 

Vaše Férová nemocnice

29.10.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS