Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pracovní neschopnost i po sundání sádry, ale bez plné hybnosti ruky? Nárok na lázně?

Dobrý den,

5.7. jsem si zlomila zápěstí. Tříštivá uzavřená zlomenina. Reponováno, bez operace, klasická sádra na 6 týdnů. Pracovní neschopnost jsem měla jen 1 týden. Protože pracuji ve školství dále jsem čerpala dovolenou.

Nyní sádra po 6ti týdnech sundána, předepsaných 10 rehabilitací. Zápěstí je velmi bolestivé a ruka nefunkční. Neumím si představit práci s dětmi v tomto stavu. Zlomené levé zápěstí, jsem pravák, ale k práci s dětmi skutečně potřebujete ruce funkční obě. Mám od září (začátek školního roku) nárok znova na pracovní neschopnost?

Lze zažádat o lázně plně hrazené pojišťovnou? (učím na 1.stupni zš i tělocvik a hudebku, funkčí ruce potřebuji obě).

Petřík

Odpověď:

Dobrý den,

k první otázce,

nárok na nemocenské dle § 23 zákona o nemocenském pojištění, má pojištěnec, který byl uznán dočasně práce neschopným nebo kterému byla nařízena karanténa podle zvláštního právního předpisu.

Dočasná pracovní neschopnost je stav, který pro poruchu zdraví, neumožňuje pojištěnci vykonávat dosavadní pojištěnou činnost a trvá-li porucha zdraví déle než 180 kalendářních dní, i jinou než dosavadní pojištěnou činnost.

Ošetřující lékař tedy rozhodne o ukončení dočasné pracovní neschopnosti pojištěnce, jestliže vyšetřením zjistí, že mu jeho zdravotní stav umožňuje vykonávat dosavadní pojištěnou činnost, a to dnem, kdy tuto skutečnost zjistil, nebo nejpozději třetím kalendářním dnem následujícím po dni tohoto vyšetření, viz § 59 odst. 1 zákona o nemocenském pojištění.

Ve Vašem případě, pokud zajdete k lékaři, může Vás na základě vyšetření uznat jako dočasně práceneschopnou. Toto rozhodnutí závisí pouze na Vašem zdravotním stavu a schopnosti pracovat ve Vašem oboru. Doporučujeme tedy opět zajít k lékaři a vysvětlit mu Vaši stávající situaci. Skutečnost, že jste na stejný pracovní úraz čerpala pracovní neschopnost již v minulosti, ničemu nevadí. 

k druhé otázce

zda má pacient nárok na lázeňskou péči hrazenou zdravotní pojišťovnou, se určuje na základě tzv. indikačního seznamu. Ten obsahuje seznam diagnóz, určení, zda je nárok na péči komplexní (plně hrazenou) nebo příspěvkovou, a délku léčení. To se tedy odvíjí od toho, jakou máte stanovenou diagnózu.

Bohužel v našem týmu nejsou lékaři (a nemáme ani dostatek informací), nedokážeme proto posoudit, zda Váš případ spadá pod některou z indikovaných diagnóz.

Pokud chcete zjistit, zda skutečně máte nárok na lázně, v prvé řadě se zeptejte svého registrujícího lékaře.

V případě, že by měl záporné stanovisko, můžete také využít konzultaci u jiného odborného lékaře. V tomto případě je však nutné si pořídit kopii ze zdravotnické dokumentace a vzít ji s sebou. Takto získáte další názor, zda tu nárok na lázeňskou péči je či není a případně můžete Vašeho lékaře konfrontovat o zjištěných skutečnostech.

Druhou možností je obrátit se přímo na zdravotní pojišťovnu s dotazem, zda máte nárok na lázeňskou péči, a případně pojišťovnu i vyzvat, aby zjednala u lékaře nápravu. Je vhodné také uvést, že a od koho jste dostali rozporné informace. Doporučujeme opět přiložit k dotazu kopie lékařských zpráv, aby měla pojišťovna z čeho vycházet při posuzování situace. Pokud dojde pojišťovna k závěru, že tu na lázeňskou péči v komplexní nebo příspěvkové formě nárok je, měla by sama urgovat lékaře, aby pacientce vystavil tzv. poukaz na lázně.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice


 

23.8.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS