Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pracovní neschopnost bez vycházek a možnost nákupu

Dobrý den,

prostudoval jsem si často kladené dotazy ale úplnou odpověď jsem v nich nenašel. Chtěl bych Vás touto cestou poprosit o odpověď na mou otázku.
Jsem v pracovní neschopnosti bez možnosti vycházek (srdeční problémy bez přesně určené diagnózy), zajímalo by mě ale, jestli mám právo si bez postihu zajít nakoupit potraviny a hygienické potřeby? Na doprovod dítěte do školky jsem u Vás odpověď našel a děkuji za ní.
Dále jsem se u Vás dočetl že zaměstnavatel má právo kontrolovat zaměstnance pouze do 21 dnů, já jsem doma již téměř dva měsíce a přesto jsem měl kontrolu ze zaměstnání, je takovéto jednání možné?

Velice Vám děkuji za odpověď a přeji hezký den.

liwes

Odpověď:

Dobrý den,

těší nás, že hledáte odpovědi i v často kladených dotazech a nacházíte v nich odpovědi na své otázky. Nicméně Vás chceme upozornit, abyste při vyhledávání odpovědí na své otázky do budoucna dával pozor na skutečnost, že proběhla změna podmínek u pracovní neschopnosti k 1. 1. 2012, a tudíž ke starším dotazům (v často kladených otázkách jsou všechny aktuální) a odpovědím přistupoval s tímto vědomím.

Nyní k Vašemu dotazu. Pokud nemáte vycházky a nemá Vám kdo zajít nakoupit potraviny a hygienické potřeby, doporučili bychom Vám požádat Vašeho ošetřujícího lékaře o povolení vycházek. Vycházky se povolují na dobu maximálně šesti hodin, což znamená, že můžete dostat vycházky i třeba jen na dvě hodiny denně.

Pokud by Váš zdravotní stav byl skutečně vážný a vyžadoval náročný léčebný plán a toto by neumožňovalo stanovit přesnou dobu vycházek, lze na žádost pacienta u svého ošetřujícího lékaře výjimečně stanovit, že si pacient může volit dobu vycházek podle svého aktuálního zdravotního stavu, což znamená vycházky kdykoliv během dne.

Dle Vašeho dotazu odhadujeme, že se bude ve Vašem případě jednat spíše o případ první a měl byste žádat ošetřujícího lékaře o stanovení doby vycházek.

Ohledně Vašeho druhého dotazu. Je nutné rozlišovat mezi kontrolou ze strany zaměstnavatele a kontrolou okresní správy sociálního zabezpečení z podnětu zaměstnavatele, kterou lze provést i po uplynutí 21. dne pracovní neschopnosti. Pokud po téměř dvou měsících na Vás přišla kontrola ze zaměstnání, nemusíte se s nimi vůbec bavit, ani jim otvírat dveře, protože na provádění kontroly nemají právní nárok. Tento právní nárok zaniká z toho důvodu, že do 21. dne Vám náleží náhrada mzdy, kterou hradí zaměstnavatel, a od 22. dne Vám náleží nemocenské, které vyplácí Česká správa sociálního zabezpečení, a tudíž nemá zaměstnavatel žádný důvod Vás kontrolovat, jestli se skutečně zdržujete doma.

Vaše Férová nemocnice

21.12.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS