Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pracovní neschopnost a žádost o invalidní důchod

Dobrý den,

jsem již 15 měsíců v pracovní neschopnosti. Po dvou operacích ramene a paže, kvůli pracovnímu úrazu. Během následné zdlouhavé rehabilitace se přidala další diagnoza - vyhřezlá pleténka v bederní oblasti se znecitlivěním nohou (tento problém se už od mládí u mne opakovaně přeléčuje). Stále rehabilituji. Na moji žádost mi OSSZ schválila vyplácení dávek po uplynutí podpůrčí doby do 1. 10. 2012. Přesto se můj praktický lékař rozhodl ukončít mou pracovní nechopnost, s tím, že se mám zaregistrovat na úřadě práce. Je to oprávněné i když neudá důvod? Chci si požádat o invalidní důchod, je to možné ještě v průběhu pracovní neschopnosti? Čeká mě další náročná rehabilitace. Je možné pobírat nemocenské dávky, když se během pracovní neschopnosti léčí více diagnoz součastně? 

Děkuji

jana

Odpověď:

Dobrý den, 

lékařský posudek o tom zdali máte nárok na nemocenskou či nikoliv nemusí být odůvodněn, postačí aby z něj bylo zřejmé zdali jste v pracovní nescopnosti či nikoliv. Máte právo na informace o svém zdravotním stavu takže Vám doporučujeme obrátit se s dotazem na svého lékaře.

Pokud Váš lékař rozhodl o ukončení stávající pracovní neschopnosti nic Vám nebrání požádat o novou "nemocenskou". 

Pokud chcete podat žádost o invalidní důchod  můžete podat i v průběhu nemocenské. Tuto žádost vyřídíte u orgánu OSSZ, více informací naleznete zde

Registrace na úřadě práce nemusí nutně znamenat ukončení pracovní neschopnosti. Ten, kdo je evidován na ÚP jako uchazeč o práci může být taká dočasně práce neschopen, pokud nemůže ze zdravotních důvodů vykonávat povinosti uchazeče, tedy například docházet na úřad práce. Avšak pokud nesouhlasíte s rozhodnutím lékaře, máte možnost nesouhlasit podat návrh na přezkoumání lékařského posudku a to ve lhůtě 10 dnů ode dne, kdy vám lékař posudek o ukončení pracovní neschopnosti předal.

Co se týče možnosti pobírání dávek v průběhu léčby více diagnóz, výskyt více onemocnění v průběhu neschopnosti není překážkou pro výplatu dávek, pokud na ně máte nárok alespoň z jednoho onemocnění. 

Vaše Férová nemocnice

 

13.11.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS