Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pracovní neschopnost a přiznání ID 1. stupně

Dobrý den, prosím o radu. Manžel je v PN od 13. 9. 2010 - operace prostaty. Již několik let se léčí a má problémy s páteří. V době trvání PN (podotýkám s diag, prostaty) si podal žádost o invalidní důchod. V dubnu 2011 mu byla přiznána inv. 1.st. ode dne 15. 3. 2011. Do dnešního dne neobdržel rozhodnutí o přiznání inv. Lékař mu PN neukončil se sdělením, že PN je na jinou diagnozu než mu byla přiznána inv. Volala jsem na OSSZ, kde mi ovšem sdělili, že se musí počkat na ukončení pracovní neschopnosti, která je již v této době prodloužena z důvodu nástupu na operaci se zády. Ošetřující lékař, ale stále tvrdí, že v době přiznání inv. 1st. (březen 2011) byla neschopenka na jinou diag. a tedy by ČSSZ rozhodnutí měla vydat.
Moc děkuji

marunkaja

Odpověď:

Dobrý den,

ve vašem případě se jedná o problém formálního charakteru, navíc zřejmě pramenící z nedorozumění. Zákon o nemocenském pojištění sice stanoví, že mimo jiné přechod pojištěnce na invalidní důchod je důvodem pro ukončení pracovní neschopnosti. Toto ukončení pracovní neschopnosti je pro přiznání invalidního důchodu zásadní pouze za určitých podmínek. Dle jedné z nich je nutné ukončení dočasné pracovní neschopnosti pro udělelní invalidnícho důchodu, pokud nenastala či netrvá u pojištěnce (který je uznán invalidním jen v 1. či 2. stupni) jiná porucha zdraví, než která byla důvodem uznání pracovní neschopnosti.

Vašemu manželovi byl přiznán pouze invalidní důchod 1. stupně, což znamená, že je-li jeho pracovní neschopnost vázána na jinou diagnózu, než se kterou mu byl tento invalidní důchod přiznán, není její ukončení podmínkou pro zaslání rozhodnutí a pobírání invalidního důchodu. Více se o problematice přechodu z pracovní neschopnosti do invalidity můžete dočíst zde, na stránkách OSSZ.

I přes trvající pracovní neschopnost by tak vám manžel měl v tomto případě rozhodnutí o přiznání invalidního důchodu obdržet a začít tento důchod pobírat. Je možné, že pracovníci OSSZ si nesprávně vyložili zákonná ustanovení, a i přes přiznání invalidního důchodu 1. stupně jej odmítá vyplácet. Rovněž je možné, že mezi vámi došlo k nedorozumění, které má za následek nepochopení, jaká je přesně situace vašeho manžela. Nejprve byste mohla ještě jednou zkusit zavolat na OSSZ a sdělit jim výše uvedený právní názor.

Svým chování se ČSSZ dopouští nečinnosti, která je nepřípustná dle správního řádu. V tomto případě vám náleží právo ke zjednání nápravy prostřednictvím ustanovení o ochraně před nečinností dle zmíněného správního řádu. Měla byste uvědomit Ministerstvo práce a sociálních věcí o nevyplácení invalidního důchodu, na který má váš manžel právo. Pokud se vám tedy nepodaří vyjednat vyplácení důchodu po telefonu, měl by váš manžel napsat dopis, ve kterém popíše, v čem přesně vidí problém a jak by měla ČSSZ jednat. Ministerstvo musí z moci úřední uskutečnit opatření proti nečinnosti, jakmile se o tom dozví. Nadřízený správní orgán může např. přikázat nečinnému správnímu orgánu, aby ve stanovené lhůtě učinil potřebná opatření ke zjednání nápravy nebo vydal rozhodnutí, nebo může usnesením převzít věc a rozhodnout namísto nečinného správního orgánu, nebo usnesením pověřit jiný správní orgán ve svém správním obvodu vedením řízení.

V případě, že by ani tento postup nevedl k odstranění nečinnosti, můžete se bránit u soudu. Můžete podat žalobu na ochranu před nečinností správního orgánu. Podmínkou pro podání této žaloby je bezvýsledné vyčerpání všech možností ochrany před nečinností, jestliže podáte žádost u Ministerstva k odstranění nečinnosti, je ve Vašem případě tento požadavek naplněn. Jestliže budete chtít řešit věc u soudu, doporučujeme Vám nejdříve věc konzultovat s advokátem, který se specializuje na správní právo. Seznam advokátu dle zaměření a jejich sídla naleznete zde. Věříme však, že toto nebude možné a že se toto nedorozumění podaří vyřešit i bez soudu.

Vaše Férová nemocnice

12.8.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS