Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pracovní neschopnost při evidenci na úřadu práce

Dobrý den, chtěla bych vědět, zda mám nárok na pracovní neschopnost, když jsem v evidenci na ÚP. Od 17. 9. jsem na ÚP a teď jsem zjistila, že jsem těhotná. Lékař to hodnotí jako rizikové těhotenství (vzhledem ke zdravotním komplikacím při první graviditě). Jak by to bylo s vypsáním neschopenky? Když na ÚP mohu být 5 měsíců a neschopenku budu mít na 7 měsíců? Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

na uznání pracovní neschopnosti samozřejmě nárok máte, avšak to neznamená, že máte nárok také na dávky z nemocenského pojištění (na ty by Vám vznikl nárok jedině tehdy, pokud byste na nemocenskou nastoupila do 7 dnů od ukončení pracovního poměru).

Jako uchazečka o zaměstnání vedená v evidenci ÚP máte určité povinnosti, zejména poskytovat Úřadu práce potřebnou součinnost při zprostředkování zaměstnání a řídit se jeho pokyny, nebo oznámit důvody, pro které jste se na Úřad práce nedostavila ve stanoveném termínu, a to do 8 kalendářních dnů.

Ve Vašem případě znamená uznání za dočasně práce neschopného pacienta především to, že nejste schopna plnit své povinnosti uchazeče o zaměstnání (např. navštěvovat Úřad práce) nebo že nejste schopna zahájit výkon konkrétní práce, kterou Vám ÚP zajistil. Doklad o dočasné pracovní neschopnosti, který Vám vypíše ošetřující lékař (stejně jako kdybyste byla zaměstnaná), Vám tedy slouží jako jakási „omluvenka“ Vaší nepřítomnosti na ÚP.

Podrobnější informace Vám podá kterýkoli Úřad práce, který je povinný Vám poskytnout poradenské, informační a další služby v oblasti zaměstnanosti.

Podobný dotaz jsme již v naší poradně řešili, najdete ho zde.

Vaše Férová nemocnice

11.10.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS