Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pracovní neschopnost a podpůrčí doba

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaký je rozdíl mezi pracovní neschopností a podpůrčí dobou (četla jsem, že podpůrčí doba je 180 dní a někde že je 350 - jak to tedy je?). A jak se podpůrčí dny sčítají - mohou za nějakou dobu nabíhat od začátku nebo když se vyčerpají, na žádné už nemám nárok? Děkuji za odpověď

Odpověď:

Dobrý den,

dočasnou pracovní neschopností je stav, kdy pro poruchu zdraví nemůže pojištěnec vykonávat dosavadní případně jiné zaměstnání nebo plnit povinnosti uchazeče o zaměstnání na úřadu práce. Podpůrčí doba je dobou, po kterou je v pracovní neschopnosti poskytováno nemocenské. V dočasné pracovní neschopnosti je tedy možno být, i když nebude mít nárok na nemocenské dávky.

Podpůrčí doba činí nejvýše 380 kalendářních dnů a na žádost může být prodloužena o dalších maximálně 350 kalendářních dnů v případě, že lze očekávat v této době nabytí pracovní schopnosti.

Doba 180 dnů od počátku dočasné pracovní neschopnosti je významná z toho důvodu, že po uplynutí této doby lékař zjišťuje, zda je zdravotní stav pojištěnce stabilizovaný a zda je schopný vykonávat dosavadní nebo jinou pracovní činnost. Pokud by zdravotní stav stabilizovaný byl, došlo by k ukončení dočasné pracovní neschopnosti. 

Co se týče nároku na nové nemocenské po uplynutí plné podpůrčí doby v bývalé dočasné pracovní neschopnosti, touto otázkou jsme se zabývali v již dříve zodpovězeném dotazu zde.

Zjednodušeně budete mít nárok na tolik dnů nemocenské, kolik dnů jste po uplynutí podpůrčí doby odpracovala a po odpracování 190 kalendářních dnů budete mít opět nárok na plnou podpůrčí dobu v délce 380 kalendářních dní.

Vaše Férová nemocnice

16.7.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS