Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Potvrzení o trvání dočasné pracovní neschopnosti

Dobrý den,

jsem si vědoma, že jste na dotaz ohledně výše uvedeného již odpovídali, ale domnívám se, že můj případ je specifický.

Dne 22. 7. 2012 mi skončila podpůrčí doba (po 1 roce). Ošetřující lékař mne předem na její skončení neupozornil a ještě do 9. 8. 2012 mi vystavil potvrzení o trvání dočasné pracovní neschopnosti. Vzhledem k tomu, že můj zdravotní stav je i nadále neuspokojivý, pracovní neschopnost mi doposud neukončil, ale napřed mne převedl k praktickému lékaři, který mi sdělil, že mě převzít z odborného pracoviště nemůže, a poté mě převedl na ambulanci bolesti, kde se léčím pro jiný problém. Zde mi sdělili, že mě také převzít nemohou vzhledem k tomu, že se jedná o superkonziliární pracoviště, kde léčí pouze bolesti a ne nemoci. Ošetřující lékař mě i přes to odmítá znovu převzít do své péče a vystavit mi potvrzení o trvání dočasné PN. Na základě mé žádosti mi byla PN prodloužena LPK do 22. 10. 2010. Můžete mi, prosím, poradit, kdo mi má vystavit potvrzení o dočasné PN, protože s výjimkou 3 týdnů v září, kdy jsem byla v lázních, nemám podklad pro výplatu nemocenských dávek.

Děkuji Vám za odpověď na můj komplikovaný dotaz.

Loren

Odpověď:

Dobrý den,

omlouváme se, že na Váš dotaz odpovídáme se zpožděním způsobeným velkým zatížením poradny. Přesto doufáme, že Vám naše odpověď pomůže.

Vystavit potvrzení o dočasné pracovní neschopnosti musí Váš ošetřující lékař, a to v rozsahu své odbornosti. Vaším ošetřujícím lékařem by tak měl být specialista v oboru, do kterého spadá Váš zdravotní problém. Měl by jím tedy být lékař, který Vám vedl původní neschopenku a který Vás nyní nechce vzít zpět do své péče.

Jedním z řešení Vaší situace by mohla být změna ošetřujícího lékaře. Jako pacient máte právo zvolit si svého lékaře, můžete si tedy jednoduše vyhledat jiného specialistu v daném oboru a přejít k němu do péče. Tento lékař se pak stane Vaším ošetřujícím lékařem a bude Vám moci vystavit potvrzení o dočasné pracovní neschopnosti.

Pokud Vás původní ošetřující lékař odmítnul znovu převzít do své péče, mohl tak učinit pouze ze zákonem vymezených důvodů  – pokud už měl plno, nebo pokud neměl smlouvu s Vaší zdravotní pojišťovnou. Jestliže Vás odmítl, měl by Vám o tom vydat písemné potvrzení. V případě, že byl podle své odbornosti schopen Vás vzít do péče, ale bez výše uvedených důvodů tak neučinil a odmítl Vás, může se jednat o pochybení.

Na toto jednání můžete upozornit okresní správu sociálního zabezpečení, která kontroluje plnění povinností lékařů v souvislosti s poskytováním nemocenských dávek a také můžete podat stížnost k České lékařské komoře (o podávání stížnosti se více dozvíte zde).

Vaše Férová nemocnice

30.11.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS