Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Potvrzení nemoci v době nezaměstnanosti

Dobrý den, jsem nezaměstnaná a evidovaná na úřadu práce. Jsem často nemocná a můj lékař mi nechce vystavit potvrzení o nemoci. Je někde stanoveno (v zákoně, ve vyhlášce apod.), že mi toto lekář vystavit musí, i když jsem evidovaná na úřadu práce?

K.

Odpověď:

Dobrý den,

chápeme-li správně váš dotaz, tak vám lékař odmítá rozhodnout o vzniku pracovní neschopnosti z důvodu, že jste pouze evidována na pracovním úřadu, a ne v pracovním poměru. Dle platného znění zákona o nemocenském pojištění se dočasnou pracovní neschopností rozumí stav, který pro poruchu zdraví nebo jiné v tomto zákoně uvedené důvody neumožňuje pojištěnci:

  • vykonávat dosavadní pojištěnou činnost a trvá-li porucha zdraví déle než 180 kalendářních dní, i jinou než dosavadní pojištěnou činnost,
  • plnit povinnosti uchazeče o zaměstnání podle zvláštního právního předpisu (zákon o zaměstnanosti), vznikla-li dočasná pracovní neschopnost v ochranné lhůtě nebo trvá-li dočasná pracovní neschopnost po skončení dosavadní pojištěné činnosti, a to i když pojištěnec není uchazečem o zaměstnání.

Na tyto dvě podmínkny pochopitelně navazuje podmínka zdravotního stavu, který musí být adekvátní k rozhodnutí o vzniku dočasné pracovní neschopnosti.

Splňujete-li výše uvedené podmínky, měla by vám být, při zjištění nemoci, přiznána pracovní neschopnost, a stanoven režim v ní. Stejný zákon, který stanovuje podmínky vzniku dočasné pracovní neschopnosti zakotvuje ve svém rovněž povinnost lékaře rozhodnout o vzniku pracovní neschopnosti v den, kdy ji zjistil.

Z toho tedy vyplývá, že lékař vám musí vydat potvrzení o pracovní neschopnosti bez ohledu na to, jste-li zaměstnána nebo evidovaná na úřadě práce.

Vaše Férová nemocnice

17.10.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS