Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Posuzovani invalidity pri vice zdravotnich komplikacich

Dobrý den,
mám dotaz na podudek OSSZ při přidělování ID.
Dosud jsem byla v plném ID 3. stupně.
Trpím osteoporózou celkoveho T-score 3,5, dále revmatem a boreliózou. Při posuzováni mě nyní přeřadili do ID 2. stupně.
Pokud bych se soudila, mám nárok na návrat do plného ID?

zacharova.v

Odpověď:

Dobrý den,

již v úvodu bychom chtěli předeslat, že nejsme poradnou zdravotnickou (nepracují u nás žádní lékaři), nýbrž jen poradnou právní, a tak nemůžeme na základě vašeho popisu hodnotit váš zdravotní stav jako takový. Jediné, co můžeme posoudit je váš nárok na obranu proti rozhodnutí, kterým vám byl snížen přiznaný stupeň invalidity.

Posouzení zdravotního stavu pro potřeby důchodového pojištění je čistě individuální věc, která závisí pouze na rozhodnutí posudkových lékařů, jež se řídí jak podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, tak podle všech existujících okolností případu, který posuzují. Pokud tak doznali, že nemáte právo na 3. stupeň invalidity, mohli vám vaše hodnocení pozměnit.

To však neznamená, že byste se proti takovému rozhodnutí nemohla nijak ohradit, pod s ním nesouhlasíte. Proti rozhodnutí o snížení stupně invalidity se můžete bránit stejně, jako proti zamítavému rozhodnutí, a sice prostřednictvím podání písemné námitky ve lhůtě 30 dnů od doručení příslušného rozhodnutí. Velmi podrobně jsme postup při tomto kroku popsali  zde, v jednom z dříve zodpovězených dotazů.

Pokud nebude vyhověno ani této námitce, můžete se obrátit na soud podáním správní žaloby proti příslušnému rozhodnutí. Jestli se rozhodnete pro tento krok, velmi vám doporučujeme nejprve vše prokonzultovat s advokátem, který se specializuje na správní právo, či se jím rovnou v případném sporu nechat zastupovat. Vhodného advokáta (podle zaměření či místa, kde sídlí) můžete nalézt např. v databázi České advokátní komory.

Pokud se vám povede uspět s námitkou či posléze se žalobou, bude rozhodnutí o snížení stupně invalidity zrušeno, a tím zůstanete dále vedena ve 3. stupni. Toto vám v současné situaci však rozhodně nemůžeme zaručit. Vše je tedy v rukou posudkových lékařů a případně pak soudců.

Vaše Férová nemocnice

31.10.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS