Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Posudek o ztížení společenského uplatnění

Dobrý den, před rokem jsem měl.pracovní úraz levé ruky a přišel jsem o část měkké tkáně na levém palci, při žádosti o náhradu za ztížení společenského uplatnění konstatoval lékař, že podle tabulek nemám nárok na odškodnění. Myslím si, že to tak není.protože mi byl podobný úraz před lety odškodněn. Můžete mi poradit, kde bych se dozvěděl, jak to opravdu je.

jirka

Odpověď:

Dobrý den,

přesné sazby bodového hodnocení za ztížení společenského uplatnění u úrazů je možné najít v příloze č. 2 k vyhlášce č. 440/2001 Sb. o odškodnění bolesti a ztížení společenského uplatnění. Bohužel mezi námi nepracují žádní lékaři, tudíž nedokážeme spolehlivě určit, jakou povahu váš úraz má. Navíc záleží na konkrétní diagnóze, kterou může stanovit jedině lékař i s ohledem na práci, kterou vykonáváte. Znění vyhlášky i s přílohou naleznete například zde.

Pokud vaše následky mezi nimi nenajdete, je možné požít i bodové hodnocení za následky, které lze s vašimi srovnávat co se týče rozsahu a povahy. Dle našeho odkadu by bylo možné na vaši situaci vztáhnout poruchu úchopové funkce palce, která bývá obvykle ohodnocena 300 body.  Rozhodné je však pouze stanovisko lékaře. Máte-li za to, že jeho posudek byl nesprávný, můžete do 15 dnů od jeho obdržení podat přes lékaře, který tento posudek vypracoval, návrh na jeho přezkoumání - posudek pak přezkoumává vedoucí zdravotnického zařízení. V návrhu je potřeba sdělit, se kterými částmi posudku nesouhlasíte, v čem a rovnež čeho se domáháte (vydání nového posudku).

Vaše Férová nemocnice.

10.10.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS