Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Posudek o způsobilosti k práci

Jednomu z mých klientů v pracovnělékařské péči jste poradili,že mu musí být vydán Posudek o způsobilosti k výkonu zaměstnání,aniž by měl posuzující lékař k disposici Výpis ze zdravotní dokumentace,stačí,když se dotyčný podrobí lékařské prohlídce.

Dotaz č.1:není to proti logice zákona?

Dotaž č.2:kdo ponese odpovědnost za jakoukoliv škodu či újmu způsobenou skutečností,žepacient zatají fakta o svém zdravotním stavu,která nejsou klinickým vyšetřením zjistitelná (například epilepsie) a dojde tedy k vydání chybného posudku ?

Dotaz č.3: nedostává se tak posuzující lékař do situace technika vydávajícího kolaudační posudek ke stavbě,aniž by moho nahlížet do technické dokumentace ?

Tazatel

Odpověď:

Dobrý den,

zdá se, že došlo k nedorozumění. Nezastáváme názor, že by lékař neměl mít k zhodnocení stavu zaměstnance k dispozici jeho zdravotnickou dokumentaci.  Myslíme si, že by lékař i zdravotnickou dokumentaci zkoumat měl, ale neměl by ji po zaměstnanci chtít. Lékař by si měl zdravotnickou dokumentaci vyžádat od praktického lékaře a nezatěžovat zaměstnance povinností donést si svou dokumentaci.

Rozumíme důvodům, proč je pro lékaře nutné mít k dispozici zdravotnickou dokumentaci pacienta pro posouzení jeho zdravotního stavu, ale na druhou stranu si myslíme, že zaměstnanec nemá povinnost svou zdravotnickou dokumentaci přinést. Důvody jsou zde jak právní - tato povinnost není stanovena v zákoně, ani nevyplývá ze smyslu zákona a navíc by nepřiměřeně zatěžovala zaměstnance finančně.

Vaše Férová nemocnice

29.4.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS