Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Posudek o snížení společenského uplatnění

Dobrý den,


dovoluji si vás požádat o radu v zastoupení mé matky. Ta měla 4. 4. 2011 úraz, který byl zaviněn pádem na mokré podlaze prodejny Penny, který měl za následek dvojnásobnou zlomeninu stehenní kosti a rozdrcení lůžka kyčelního kloubu. Vlivem úrazu, který si vyžádal operaci, je matka neschopná pohybu bez opory /berle/, což ji samozřejmě v jejím věku 76 let značně ztížilo život. Nyní jí lékař oznámil, že je její léčba ukončena, situace nezvratná, ale odmítl ji dát pro pojišťovnu posudek o snížení společenského uplatnění a odkázal ji na praktického lékaře, který ale o jejím stavu a průběhu léčby nic neví. Má na toto právo a v případě, že ne, jak získat tento posudek přes jeho negativní postoj? Předem děkuji za odpověď LN

Lada

Odpověď:

Dobrý den,

dle vyhlášky o odškodnění bolesti a ztížení společenského uplatnění se lékařský posudek u ztížení společenského uplatnění vydává zpravidla až po jednom roce poté, kdy došlo ke škodě na zdraví. Dle Vašich informací však tato doba již uběhla.

Dle zákona  o zdravotních službách musí být lékařský posudek vydán nejdéle do 10 pracovních dnů ode dne obdržení nebo ústního podání žádosti pacienta. Písemná žádost nebo záznam o jejím ústním podání je součástí zdravotnické dokumentace vedené o pacientovi. Záznam podepíše posuzující lékař a osoba, která ústní žádost podala.

Tedy nejlepším postupem by bylo znovu požádat (a to nejlépe písemně) o vydání posudku a upozornit lékaře (specialistu - ne praktického lékaře) na to, že ze zákona je povinen jej vydat, a to do 10 dnů. V případě nesplnění této povinnosti lékaři hrozí pokuta až 200 000 Kč. Jako pacient pak při nesplnění povinnosti ošetřujícím lékařem můžete podat podnět k zahájení řízení o správním deliktu ke krajskému úřadu, který udělil poskytovateli oprávnění k poskytování zdravotních služeb (tedy krajský úřad, v němž má lékař sídlo).

Nutno podotknout, že lékař může vystavit i takový posudek, že nárok na odškodněné ztížení společenského uplatnění Vaše matka nemá. V případě, že byste s tím pak nesouhlasili, můžete do 10 pracovních dnů ode dne jeho obdržení podat návrh na jeho přezkoumání lékaři, který posudek vydal. Ten může Vašim námitkám plně vyhovět a vydat posudek nový. Pokud však v plné výši vyhovět nechce, je povinen do 30 dnů spis s návrhem na přezkoumání, včetně podkladů potřebných pro přezkoumání lékařského posudku a svého stanoviska, předat krajskému úřadu, který záležitost přezkoumá.

Další možností je potom změna lékaře v případě, že Vaše matka potřebuje ještě další léčbu. Posudek má vydat ošetřující lékař, tedy pokud by Vaše matka změnila lékaře (specialistu), stal by se jejím ošetřujícím lékařem lékař nový. Zákon o zdravotních službách praví, že v případě změny ošetřujícího lékaře je dosavadní lékař povinen předat nově zvolenému lékaři všechny informace potřebné pro zajištění návaznosti poskytování všech zdravotních a sociálních služeb poskytovaných pacientovi. Na základě této dokumentace pak může posudek vydat nový lékař. Je však zřejmé, že je vhodné, aby posudek vydal lékař, který Vaši matku léčil a je tak nejlépe seznámen s jejím zdravotním stavem.

Vaše Férová nemocnice

4.2.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS