Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Posudek o invaliditě - povinnost vůči zaměstnavateli

Dobrý den,
zaměstnavatel po mně chce "Posudek o invaliditě" z důvodu pravidelné kontroly ze strany MPSV. Potřebovala bych vědět, co to je za kontroly, podle jakého právního předpisu se tyto kontroly provádí, a kdo je ze strany Ministerstvo prácve a sociálních věcí provádí. Dále podle jakého právního předpisu jsem tento Posudek o invaliditě s velmi citlivými údaji povinna zaměstnavateli předložit. Obsahem "Posudku" je detailní popis mého zdravotního stavu, seznam zdravotnických zařízení u kterých se léčím, výčet všech diagnóz. Není tam nic o tom, co v práci smím či nesmím dělat.

Zatím toto nikdy po mě nebylo vyžadováno, neboť při nástupu do zaměstnání odevzdávám vždy "Pracovní rekomandaci" vydanou ČSSZ se stručným popisem co smím a nesmím v práci a za práci vykonávat. Dále odevzdávám pravidelně každoročně mzdové účtárně k 15.2. "Potvrzení o invalidním důchodu". Je to skutečně tak, že se dámy ze mzdových účtáren mají hrabat v detailních popisech zdravotního stavu, latinských názvech nemocí a lékařských kódech diagnóz a Ministerstvo práce a sociálních věcí je při tom ještě kontroluje?

Děkuji

Eva Krtková

Odpověď:

Dobrý den,

veškerá dokumentace a lékařské posudky jsou podrobeny lékařskému tajemství a provádějící lékař poskytuje zaměstnavateli pouze souhrné informace o tom zdali faktory pracovních ovlivňují zdravotní stav zaměstnanců či nikoliv. Ze zákona vyplývá Vaše povinnost sdělit veškeré podrobnosti pouze poskytovateli pracovně-lékařské péče nikoliv zaměstnavateli. Tento poskytovatel poté vyhotoví zprávu, která se omezuje na informaci zdali je zaměstanec určitou práci vykonávat či nikoliv.

Pokud však Váš zaměstnavatel na této zprávě bude trvat je nutné aby svoji žádost podložil zákonným důvodem, respektive bude nutné aby svůj argument zakládal na právem stanovenné povinnosti. 

Celkově shrnuto můžete se bránit tím, že podrobnosti o Vašem zdravotním stavu jsou citlivými informacemi a tudíž údaji, které jsou chráněny zákonem. Nemusíte je tedy sdělovat zaměstanvatelovi pokud tak nechcete učinit dobrovolně nebo Vás k tomu neváže jiná zákonem stanovená povinnost. 

Příslušnými zákony budou pak následující odstavce: § 54 odst. 2. zákona č. 373/2011 Sb. o specifických zdravotních službách. Současně  je Vám zaměstnavatel povinen zaručit podle zákoníku práce (konkrétně ust. §103 odst. 1 písmeno a) aby jste nevykonával zakázané práce a práce jejichž náročnost by neodpovídala zdravotním a jiným schopnostem zaměstnance. V souvislosti s tímto je nutné aby zaměstnavatel znal Vaši zdravotní způsobilost. Je pak účelné aby tyto prohlídky vykonával lékař zdravotnického zařízení, které poskytuje zaměstnavateli výše zmíněné pracovně-lékařské služby.

Vaše Férová nemocnice

 

 

 

13.11.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS