Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Postup posudkové lékařky

Dobrý den, jsem rok (od ledna 2011) v PID (70 % snížení pracovní schopnosti). Posudková komise mi řekla, že přezkoumání budu mít za rok, takže jsem čekala na dopis, který mi přijde s upozorněním, že si mám obstarat nové zprávy od ošetřujících lékařů, protože budu přezkoumána. To se ale nestalo a k mému údivu jsem dnes zjistila, že posudková lékařka si odnesla moji kartu od obvodní lékařky a bude mě posuzovat dle ní. Může takto posudková lékařka postupovat, bez toho, aniž by mě upozornila? Vím, že budu mít v předvolání napsáno, že si s sebou mám vzít nové zprávy, pokud mám, ale dle mých zkušeností a zkušeností mých známých má komise dávno rozhodnuto už než tam vůbec přijdu, takže nové zprávy stejně vůbec nebere v úvahu. Můj zdravotní stav se nezměnil a byla jsem posuzovaná už podle nových tabulek, ale chci znát Váš názor na ten postup. Děkuji za odpověď.

Deny

Odpověď:

Dobrý den,

k vašemu dotazu lze říci, že podstatné je, aby lékařský posudek vycházel ze zjištění zdravotního stavu posuzované osoby. Tento stav pak lze zjistit na základě vyšetření posuzované osoby a také na základě její zdravotní dokumentace. Pokud tedy posudkový lékař usoudí, že je možné dostatečně zjistit zdravotní stav posuzované osoby jen na základě její zdravotní dokumentace, nemusí ji vyzývat, aby se podrobila novému vyšetření. Posudkový lékař je rovněž oprávněn zapůjčit si zdravotní dokumentaci posuzované osoby od příslušného obvodního lékaře. Povinnost upozornit na tuto skutečnost posuzovanou osobu ze zákona nevyplývá. Postup posudkové lékařky ve vašem případě byl tedy takto možný.

Co se týká samotného obsahu lékařského posudku, tak zde máte ze zákona možnost podat návrh na jeho přezkoumání v případě, že se domníváte, že není správný. Takový návrh se podává do 15 dnů od obdržení posudku vedoucímu příslušného zdravotnického zařízení, a to prostřednictvím lékaře, který posudek vypracoval. Ve zdravotnickém zařízení provozovaném lékařem, který poskytuje zdravotní péči vlastním jménem, se tento návrh podává tomuto lékaři.

Vaše Férová nemocnice

12.12.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS