Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Postup kontroly orgánu OSSZ

Dobrý den!

Několik hodin jsem pročítal dotazy a odpovědi o kontrolách v době dočasné pracovní neschopnosti, ale nikde jsem nenašel odpověd jaký je postup či povinnosti ze strany kontrolora okresní správy sociálního zabezpečení a jaké možnosti má dočasně pracovně neschopný nemocný v případě, že je kontrola neobjektivní, nebo dokonce nepravdivá? Jsem v dočasné pracovní neschopnosti po úrazu, naražení a pohmoždění hrudníku a žeber, fisuře zápěstí a to již třetí měsíc z důvodů podkožního útvaru v místě fisury, tlaku na bránici, brániční kýly atd. V současné době docházím na rehabilitaci, protože fixace hrudníku mi způsobila blokaci žeber.

Před měsícem jsem byl zastižen kontrolou. V době kontroly jsem nevěděl zda jsem něčím neporušil léčebný režim, neboť mne kontrolor zastihl na zahradě mého domu v teplákách, mikině a bavlněné bundě a nebyla doba vycházek. Byl jsem si dát cigaretu na čerstvém vzduchu a podívat se na tchána, který pracoval na domě s flexi lepidlem. Kontrola proběhla přes plot, poté jsem předložil občanský průkaz a potvrzení o pracovní neschopnosti. Na mé dotazy mi pan z kontroly neodpověděl, na pozemek vstoupit nechtěl a asi po 2 minutách odjel.

Asi po 10 dnech mi přišel dopis z Okresní správy sociálního zabezpečení, že jsem byl kontrolou přistižen v montérkách, jak provádím zednické práce a že vše bude postoupeno Pražské správě sociálního zabezpečení, pod kterou spadám z důvodu adresy sídla zaměstnavatele. Současně jsem byl vyzván ať se k události písemně vyjádřím. Vyjádření jsem sepsal a doporučeně odeslal s popisem faktů, že jsem nebyl v montérkách, ale v domácím úboru, tj. v mikině a teplákách, které stály cca 2000,- Kč a botách NIKE atd. Také jsem uvedl, že montérky měl můj tchán, který bydlí ve vedlejším domě a neprováděly se zednické práce na elektro rozvaděči, jak uvedl pan kontrolor, neboť zmíněný rozvaděč byl podle revizní zprávy hotov již měsíc před tímto datem, jak dokazuje revizní zpráva jejíž kopii jsem také poslal na okresní správu sociálního zabezpečení.

Dost mě tato situace překvapila, ale ještě více mě překvapilo, když se mi od té doby (cca 14 dní) nikdo neozval. Na výpisu z osobního účtu jsem dnes zjistil, že mi byla vyplacena náhrada v dočasné pracovní neschopnosti jen do 9. 10. 2012. Tedy jen do dne před provedenou kontrolou. Jen pro objasnění, tento rozdíl činní 13500,- Kč, neboť plnou nemocenskou mám cca 18400,- Kč.

Tedy jak se lze bránit proti postupu kontroly, pokud nebylo nic sepsáno ani u praktického lékaře ani v místě kontroly?

Má okresní správa sociálního zabezpečení povinnost informovat o nějakém řízení o krácení dávek a také o jeho výsledku?

Jakým způsobem se v mé situaci mohu bránit?

Nemohu jet v době vycházek do Prahy na Pražskou správu sociálního zabezpečení a pokusit se vše řešit, neboť jsem z Táborska. Jsem rozhodnut obrátit se na DAS a podat stížnost nebo i případnou žalobu. Ale i když mám slušnou práci a příjem cca 26000,- Kč, potřebuji peněžní prostředky pro rodinu a ne na soudní výdaje.

Jsou nějaká pravidla také pro postupy okresní správy sociálního zabezpečení a jejích zaměstnanců, anebo máme opět mezeru v zákonech a povinnosti mají jen obyčejní lidé? Jako by nestačilo, že náhrada za mzdu je v případě nemoci o 7- 8 tisíc korun měsíčně menší než mzda.

Předem moc děkuji za vaši radu .

 

Martin

Odpověď:

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz. Na Vaše jednotlivé dotazy se pokusíme odpovědět v následujících bodech.

  • Okresní správa sociálního zabezpečení provádí kontrolu dočasně pracovně neschopných nemocných prostřednictvím svého pověřeného zaměstnance. Ten se musí nemocnému prokázat průkazem s fotografií a od nemocného může požadovat potvrzení o dočasné pracovní neschopnosti a občanský průkaz. V prvních 21 dnech dočasné pracovní neschopnosti tuto kontrolu může provést mimo jiné také zaměstnavatel nemocného. Kontrola může být uskutečněna během pracovního dne, popřípadě také o víkendu. Je prováděna z vlastního podnětu okresní správy sociálního zabezpečení, nebo z podnětu ošetřujícího lékaře, či zaměstnavatele v případech, kdy existuje podezření z porušování režimu nemocného.
  • O kontrole má pověřený pracovník - kontrolor vždy povinnost sepsat záznam, ve kterém uvede výsledek kontroly. Pokud dojde ke zjištění porušení, zasílá se tento záznam nemocnému, ošetřujícímu lékaři a zaměstnavateli. Pokud nedojde ke zjištění porušení, záznam se nikomu nezasílá.
  • Pokud dojde k porušení režimu dočasně práce neschopného nemocným, může okresní správa sociálního zabezpečení dávku nemocenského snížit, anebo odejmout (na dobu maximálně 100 kalendářních dnů ode dne porušení), či v závažných případech uložit nemocnému pokutu (až do 20000,- Kč).
  • Pokud Vám nebyl doručen žádný záznam, či rozhodnutí o provedené kontrole domníváme se, že by se mohlo jednat o tzv. zkrácené řízení o zániku nároku na výplatu dávky podle zákona o nemocenském pojištění. V tomto typu řízení se totiž zahájení neoznamuje a žádné rozhodnutí se nevydává. Nemocnému se pouze zasílá písemné oznámení o ukončení výplaty dávky. A pokud by například zároveň nastal problém s doručením tohoto oznámení a v důsledku fikce doručení (tzn. že Vám oznámení bylo doručeno, i když jste jej fakticky nedostal, neboť došlo ke ztrátě oznámení o uložení dopisu na poště, apd.) byste se s oznámením neseznámil, byl by to problém. Proti takovému rozhodnutí se lze totiž bránit žádostí o vydání rozhodnutí o dávce, která se podává do 30 dnů od doručení oznámení ossz. V této žádosti byste popsal důvody svého nesouhlasu s odejmutím dávky.

Doporučujeme Vám tento postup

  1. Nejprve byste mohl informovat u okresní správy sociálního zabezpečení se svým dotazem, kde nastal problém, či jak  můžete v této věci postupovat, popř. by možná bylo vhodné pokusit se s nimi dohodnout.
  2. Pokud by dohoda nebyla možná, ale jednalo by se o již výše uvedené zkrácené řízení, mohl byste zažádat aby Vám vydali rozhodnutí ossz ve vaší věci.
  3. Pokud by Vám bylo rozhodnutí následně doručeno (buď na základě žádosti, či bez ní), můžete se proti němu bránit podáním odvolání k ossz, která toto rozhodnutí vydala. O odvolání rozhodne Česká správa sociálního zabezpečení.
  4. Pokud by selhal i tento postup, bylo by vhodné se obrátit na advokáta, který by Vám pomohl uplatnit občansko-právní, či správní žalobu u soudu, popř. žalobu proti nesprávnému úřednímu postupu.

Vaše Férová nemocnice

27.11.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS