Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Posouzení trvalých následků - peníze

Dobrý den,

můj otec spadl ze stropu (před 2 lety) a utrpěl tříštivou zlomeninu patní kosti. V patní kosti má nyní 16 šroubů a ty mu v kosti zůstanou napořád. Po uplynutí dvou let žádal u své pojišťovny odškodnění trvalých následku. Smluvní lékař pojišťovny sepsal stav nohy po úraze. Po cca jednom měsíci přišlo vyrozumění s částkou 17 000 Kč, která je 7% z plné částky trvalých následku 233 000 Kč. Přiřknutá částka se mi zdá být opravdu směšná, jelikož s úrazem byl v pracovní neschopnosti 7 měsíců a byl hospitalizován 21 dni.

Po dvou letech necítí ani nehýbe se třemi prsty na noze, kulhá, nemůže na noze déle stát a delší chůze mu dělá problémy. V noze nemá cit (před úrazem hrával rekreačně fotbal a nyní ani kloudně nevystřelí na bránu). Na konci dne má nohu nateklou a bolí ho kloub druhé nohy, jelikož namáhá více zdravou nohu. I výběr vhodné obuvi je problém, protože v kotníku má šroub a ten vadí, proto musí mít boty nad kotníkem, což je v letních měsících problém. Lékař který otce operoval naznal že takhle roztříštěnou patu ještě nikdy neviděl.

Potřeboval bych poradit jak postupovat v případě nesouhlasu se směsnou částkou která mu byla uznána.

Děkuji za odpověď

 

Mirda

Odpověď:

Dobrý den,

Vašeho otce je nám líto, ale abychom se vyjádřili k Vašemu dotazu. Pojišťovny odškodňují trvalé následky podle toho, jak lékař vypíše zdravotní posudek na trvalé náslekdy daného úrazu. Ovšem lékař nemůže do posudku vypisovat body do jednotlivých položek náhodně podle své vůle, ale je při tomto úkonu vázán hodnotami uvedenými v tabulce vyhlášky o odškodnění bolesti a ztížení společenského uplatnění. Přičemž hodnota jednoho bodu je stanovena částkou 120 Kč.

Vaše celková částka 233 000 Kč je částka, kterou lze maximálně dosáhnout na základě vaší pojistky při velice závažném úraze z pohledu výše zmíněné vyhlášky. Při menších úrazech se nedostává tato maximální částka, ale částka stanovena na základě počtu bodů vynásobených částkou stanovenou na jeden bod (120 Kč).

Částka, kterou jste obdrželi, by měla být v souladu s posudkem Vašeho lékaře a s podmínkami Vaší pojistky. Můžete provést kontrolu zda bodové ohodnocení odpovídá vyhlášce, tak že je porovnáte.

Vaše Férová nemocnice

 

 

21.12.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS