Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Porušení režimu vycházek

Dobrý den, manželka je v nemocenském stavu a porušila domácí klid. Měla narozeniny a zašla si na skleničku a udělala si úraz, musela být hospitalizována. Chtěl bych se zeptat, co ji teď čeká.

Odpověď:

Dobrý den,

podle ustanovení § 125 zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, může být pojištěnci, který porušil režim dočasně práce neschopného pojištěnce – tudíž i režim vycházek, nemocenské dočasně kráceno nebo odňato, a to na dobu nejdéle 100 kalendářních dnů ode dne porušení režimu, ne však déle než do skončení dočasné pracovní neschopnosti, při níž došlo k porušení tohoto režimu.

Jestliže nemocenské již bylo vyplaceno, považují se vyplacené částky na nemocenském za přeplatek, který je pojištěnec povinen plátci dávky uhradit.

O krácení nebo odnětí nemocenského rozhoduje orgán nemocenského pojištění, tj. u zaměstnance nebo osoby samostatně výdělečně činné příslušný orgán správy sociálního zabezpečení.
Podle § 128 odst. 2 zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, může při závažném porušení režimu dočasně práce neschopného pojištěnce příslušný orgán správy sociálního zabezpečení dále uložit pokutu až do výše 20 000 Kč.

Dojde-li k porušení režimu dočasně práce neschopného pojištěnce v prvních 14 kalendářních dnech trvání dočasné pracovní neschopnosti, tj. v době, kdy zaměstnavatel poskytuje při dočasné pracovní neschopnosti náhradu mzdy, postupuje zaměstnavatel podle § 192 odst. 5 a 6 zákoníku práce. Zaměstnavatel může v takovém případě náhradu mzdy se zřetelem na závažnost porušení snížit nebo neposkytnout.

Vaše Férová nemocnice

19.10.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS