Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Poplatek za potvrzení na řidičský průkaz

Dobrý den, zajímalo by mě, kolik si lékař může inkasovat za potvrzení na ROZŠÍŘENÍ řidičského průkazu z A do 25kw na A bez omezení. Moje doktorka si inkasovala ode mě 500,- se slovy že minimální částka, kterou si lékař má inkasovat, je 550 Kč!! Řidičák mám už spoustu let, na motorce jezdím a jen si potřebuji řidičák rozšířit. Kde mohu najít nějaké info o tom, jaké poplatky a jejich výše jsou oprávněné u lékaře a jaké ne?

Odpověď:

Dobrý den,

vydávání potvrzení na řidičský průkaz (a je jedno, zda-li je to na nový ŘP nebo jen na jeho rozšíření) a další potvrzení na žádost pacienta (např. na dětský tábor) je až na výjimky úkon lékaře, který není hrazen z veřejného zdravotního pojištění.

Výše poplatku tedy záleží na ceníku konkrétního lékaře. Není ovšem pravda, že by byla určena nějaká minimální výše, kterou je lékař povinen vybírat. Právě naopak – lékař si cenu stanoví sám a pokud se pacientovi zdá příliš vysoká, může se informovat u jiných lékařů a domluvit se na vyšetření jinde. Dokonce i existují lékaři, kteří Vám takové potvrzení vystaví zcela zdarma. Je ale možné, že by jiný lékař, který má nižší ceny, mohl požadovat, abyste se nejdřív u něj zaregistrovala.

Vybrání částky 500 Kč ze strany lékařky je v pořádku, pokud jste na to přistoupila. Není ale v pořádku nepravdivé tvrzení lékařky, že existuje nějaká minimální částka k inkasování a že Vám snad ještě dává slevu. Takto Vás mohla uvést v omyl a dopustit se minimálně neetického jednání.

Vaše Férová nemocnice

12.6.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS