Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pokračování nemocenské

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat, zda mám nárok na nemocenskou, když jsem v důsledku pracovního úrazu musela podstoupit léčení v celkovém trvání 15 měsíců. Měla jsem prodlouženou dobu léčení, neboť jsem musela opakovaně podstoupit operaci. Nyní nastupuji zpět do práce, ale mám ještě podat návrh na lázeňskou péči. Chtěla jsem se zeptat, zda když mi tuto péči přiznají, budu moci mít nadále nárok na nemocenskou? Pokud ano, zda bude tato nemocenská rovněž doplácená do výše mého platu?

Děkuji za odpověď.

 

Věra

Odpověď:

Dobrý den,

při pracovní neschopnosti vzniklé následkem pracovního úrazu se přiznávání nemocenského řídí stejným postupem jako u ostatních pracovních neschopností z důvodu nemoci či úrazu. V současné právní úpravě se vám přiznává nemocenské od 22. kalendářního dne trvání pracovní neschopnosti. Rovněž výše dávky je stejná jako u ostatních pracovních neschopností.

Podle zákona o nemocenském pojištění trvá podpůrčí doba maximálně 380 kalendářních dnů, (přibližně 13 měsíců). Podpůrčí dobou je doba, po kterou má být vypláceno nemocenské.

Jak uvádíte, byla vám v souladu s § 27 téhož zákona prodloužena doba nemocenské, tedy i po uplynutí běžné podpůrčí doby vám bylo vypláceno nemocenské. Tato možnost se uplatňuje jen na žádost pojištěnce, zároveň se splněním podmínky nového vyjádření posudkového lékaře, že lze očekávat, že pojištěnec v krátké době, nejdéle však v době 350 kalendářních dnů od uplynutí podpůrčí doby, nabude pracovní schopnost, a to i k jiné než dosavadní pojištěné činnosti (např. k jednodušší práci).

O takové žádosti rozhoduje okresní správa sociálního zabezpečení a určuje zároveň dobu, po kterou vám budou dávky vypláceny. Podle vámi sděleného vám byla prodloužena doba vyplácení dávek na další asi 2 měsíce.

Neboť lze tuto žádost podat i opakovaně, můžete znovu žádat o další vyplácení nemocenské po dobu vaší pracovní neschopnosti z důvodu lázeňské péče, je však třeba podstoupit nové lékařské vyšetření a získat nový lékařský posudek.

Co se týče výše nemocenské, ta se řídí opět zákonem o nemocenském pojištění (§ 29 až § 31) a jak jistě víte, závisí na tom, jak dlouho již vaše dočasná pracovní neschopnost trvá. Vypočítat výši nemocenského můžete například zde. Musíte však rozlišovat mezi vaší pracovní neschopností způsobenou samotným pracovním úrazem a pracovní neschopností z důvodu lázeňské péče. Neboť se zabýváme primárně medicínským právem, nejsme schopni vám kvalifikovaně zodpovědět otázku ohledně výše nemocenského v konkrétním případě, neboť toto spadá pod oblast práva sociálního zabezpečení.

Více informací k vaší situaci lze nalézt zde nebo zde.

Vaše Férová nemocnice

21.3.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS