Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Podpůrčí doba u PN

Dobrý den, ráda bych věděla, jak je to s podpůrčí dobou v pracovní neschopnosti. Nikde jsem se nedozvěděla, za jakou dobu se tato podpůrčí doba posuzuje, zda je to za kalendářní rok nebo za jiné období. Od počátku letošního roku jsem měla celkem 3 neschopnosti, pokaždé na jinou diagnosu. Celkem se jednalo o 146 dnů (první - úraz ruky, druhá - umělé oplodnění, které nebylo úspěšné, třetí - bronchitida). Na začátku listopadu mě čeká umělé oplodnění a lékařka mi sdělila, že budu muset být od začátku těhotenství v pracovní neschopnosti. Bojím se proto, že pak nebudu mít nárok na proplacení nemocenské. Děkuji moc za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

podpůrčí doba u nemocenského trvá nejdéle 380 kalendářních dnů (s možností prodloužení o dalších 350 kalendářních dnů) ode dne vzniku dočasné pracovní neschopnosti. Do této doby se započítávají i doby předchozích dočasných pracovních neschopností, pokud spadají do období 380 kalendářních dnů před vznikem nové pracovní neschopnosti. Toto neplatí v případě, že pojištěná činnost trvala alespoň 190 kalendářních dnů od skončení poslední dočasné pracovní neschopnosti.

Podpůrčí doba se tedy nepočítá za pevně stanovené časové období (rok), ale odpočítává se vždy od vzniku nové dočasné pracovní neschopnosti (380 kalendářních dnů do minulosti), s tím, že pokud jste mezi poslední a nově vzniklou pracovní neschopností odpracovala alespoň 190 kalendářních dnů, máte opět nárok na plnou podpůrčí dobu (v délce 380 kalendářních dnů).

K aplikaci na Váš případ, zde nemáme dostatek informací (časové období mezi jednotlivými dočasnými pracovními neschopnostmi). Nicméně obecně lze říci, že Vám zbývá 234 dnů podpůrčí doby, což by mělo být dostatečné do doby nastoupení na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství). A pokud by pro Vás lhůta 380 kalendářních dnů nebyla dostatečná, máte možnost si po jejím uplynutí požádat o prodloužení (max. o 350 dnů).

Vaše Férová nemocnice

14.10.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS