Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Podpora v nezaměstnanosti, nemocenské a rizikové těhotenství

Dobrý den.

Končí mi rodičovská dovolená a jsem znovu těhotná. Šla jsem na úřad práce kde mi řekli že 5 měsíců budu brát podporu v nezaměstnanosti. Také mi řekli, že když mi doktorka napíše rizikové těhotenství, že budu mít jistotu, že mě nikam do práce nevezmou.

Šla bych na něj ráda protože mi opravdu moc dobře není, ale dozvěděla jsem se že stejně nemám nárok na nemocenskou a může mi vůbec doktor napsat rizikové, když jsem na úřadu práce?

Pokud ano nepřijdu tím o podporu?

Může mi doktor napsat neomezené vycházky, když musím s dcerkou chodit do školky a pak pro ni ze školky?

Děkuju moc za radu

Ketinka

Odpověď:

Dobrý den,

doktor může rozhodnout o vaší pracovní neschopnosti i v době, kdy jste na úřadu práce uchazečem o zaměstnání. Takováto pracovní neschopnost pak znamená, že nemusíte plnit povinnosti uchazeče o zaměstnání(chodit na úřad práce) a přesto budete pobírat podporu v nezaměstnanosti.

Nárok na nemocenské vzniká souběžně s podporou v nezaměstnanosti jen v případě, že došlo ke vzniku pracovní neschopnosti v ochranné lhůtě po skončení zaměstnání, což není váš případ. Budete tedy do vyčerpání podpůrčí doby zabezpečena podporou v nezaměstnanosti. Po skončení podpůrčí doby podpory v nezaměstnanosti nebudete mít nárok ani na jednu z těchto dávek.

Neomezené vycházky dle úpravy platné od 1.1.2012 napsat nelze, největší možný rozsah vycházek je 6 hodin denně a to v době od 7 do 19 hodin. Požádejte tedy lékaře, aby dobu vycházek přizpůsobil vašim potřebám.

Lékař může s předchozím souhlasem okresní správy sociálního zabezpečení povolit, abyste si dobu určovala sama dle aktuální potřeby, ale toto lze udělat jen v závažných případech. Můžete mu to ale zkusit navrhnout. O souhlas správy sociálního zabezpečení v tomto případě bude žádat lékař.

Vaše Férová nemocnice

12.3.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS