Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Podpora v nezaměstnanosti při předchozí neschopence

Dobrý den, je mi 56 let a do důchodu mám odejít 9. 2. 2014. Jsem od narození po DMO pravostranně. S přibývajícími roky se můj stav podstatně zhoršuje. Od roku 2008 pobírám ČID. Doposud jsem zaměstnána ve firmě, která je v likvidaci, čímž vznikl problém, že budu propuštěna. Prosím o informaci, jestli odejít na neschopenku. Z čeho se vypočítává následná podpora v nezaměstnanosti. Z nemocenské nebo ještě z doby zaměstnanosti? Děkuji moc za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

nárok na podporu v nezaměstnanosti má uchazeč o zaměstnání, který v posledních 3 letech vykonával výdělečnou činnost v délce alespoň 12 měsíců. Výše podpory v nezaměstnanosti se poté vypočítává z příjmů v předchozím zaměstnání.

Na nemocenskou tedy klidně odejít můžete, podpora se Vám i pak bude vypočítávat z příjmů v předchozím zaměstnání nikoli z nemocenských dávek.

Dokonce zde existuje také možnost jít na nemocenskou i po skončení pracovního poměru. V tomto případě je ale nutné, aby ke vzniku dočasné pracovní neschopnosti došlo v tzv. ochranné lhůtě, která činí 7 kalendářních dnů ode dne skončení pracovního poměru.

Vaše Férová nemocnice

25.6.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS