Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Podmínky pro ZTP - průkaz mimořádných výhod

Potřebuji informaci, jestli se svými níže uvedenými diagnózami mám šanci získat ZTP:
1. mám transplantovánu ledvinu,
2. po infarktu a následných komplikacích mám ve všech tepnách stenty,
3. prodělal jsem chemoterapii a léčbu NonHodgkinského lymfomu.
S pozdravem.

fbzonek

Odpověď:

Dobrý den,

na Vámi položené otázky, zda má osoba s konkrétními diagnózami nárok na ZTP, bohužel nemůžeme kvalifikovaně odpovědět. Posouzení nároku musí provést lékař. Nejdříve doporučujeme obrátit se na Vašeho praktického, resp. ošetřujícího lékaře. 

Průkaz ZTP souvisí s úlevami druhého stupně mimořádných výhod pro zdravotně postižené. Výčet případů, při nichž existuje nárok na průkaz, je stanoven vyhláškou MPSV ČR č. 182/1991 Sb. – v přílohách. Přehled diagnóz si můžete přečíst v této vyhlášce například zde

Pokud svou diagnózu ve výčtech nenajdete, neklesejte na mysli: Mimořádné výhody lze přiznat také u nemocí a vad, které v příloze vyhlášky nejsou uvedeny, přesto však podstatně omezují pohybovou nebo orientační schopnost, a to srovnatelně s nemocemi a vadami v příloze vyjmenovanými. Je vhodné přinést ke svému obvodnímu lékaři vytištěnou přílohu vyhlášky a probrat případné přiřazení Vašich potíží pod určitou diagnózu.

Postup při vyřizování průkazu ZTP zahrnuje několik kroků:

  1. Informace o jejím vydávání získáte na svém Městském úřadu či magistrátu města, konkrétně na sociálním odboru. Zde také podáte žádost o vystavení průkazu (formulář je na internetových stránkách daného úřadu nebo přímo na přepážce úřadu).
  2. Váš nárok musí posoudit posudkový lékař (nejedná se o tytéž lékaře, kteří přiznávají důchody).  Každý úřad má vlastní posudkové lékaře, na které Vás poté odkáže.
  3. Posudkový lékař si sám vyžádá zprávu od Vašeho praktického lékaře, popřípadě od lékaře-specialisty. Můžete být také pozván k návštěvě obvodního lékaře. Pak záleží jen na tom, jak zhodnotí Váš zdravotní stav posudkový lékař.
  4. Rozhodnutí posudkový lékař zašle zpět úřadu či magistrátu. Úřad Vás poté seznámí s výsledky. Proti rozhodnutí se můžete odvolat.

Každý typ průkazu obnáší jiné tzv. mimořádné výhody. Pro ZTP se jedná o nárok na vyhrazené místo k sezení ve veřejné dopravě a nárok na přednost při osobním projednávání záležitostí vyžadující delší čekání (shodně s průkazem TP), dále nárok na bezplatnou dopravu pravidelnými spoji místní veřejné dopravy osob, sleva 75 % jízdného ve 2. třídě vlaků a stejná sleva v rámci autobusové dopravy, osvobození od dálničních poplatků a příspěvek na provoz motorového vozidla (zpravidla automobilu). 

Přesný výčet výhod pro jednotlivé stupně naleznete například zde.

Vaše Férová nemocnice

18.10.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS