Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

PN zaměstnance a zároveň OSVČ

Dobrý den,
od 30.12. 2010 jsem měla PN jako zaměstnanec a zároveň OSVČ se stejnou diagnózou. PN ze zaměstnání mi byla ukončena 31.8. 2011 a u OSVČ stále běží. Nyní mám od poloviny listopadu opět neschopenku ze zaměstnání s jinou diagnózou. Zajímalo by mě, jak je to s podpůrčí dobou, zda plyne z každého pojištění zvlášť nebo se sčítá?
Děkuji za odpověď.

Viki

Odpověď:

Dobrý den,

Vykonává-li zaměstnanec více zaměstnání, z nichž každé zakládá účast na pojištění, je pojištěn z každého z těchto zaměstnání. V případě souběhu pojištění se podmínky pro vznik nároku na dávku posuzují v každém pojištění samostatně. Je-li nárok na tutéž dávku, s výjimkou vyrovnávacího příspěvku v těhotenství a mateřství, současně z více pojištění, náleží dávka ze všech pojištění jen jednou. 

Vznikl-li nárok na nemocenské z důvodu dočasné pracovní neschopnosti, započítávají se do podpůrčí doby, která trvá nejdéle 380 kalendářních dnů ode dne vzniku dočasné pracovní neschopnosti, doby předchozích dočasných pracovních neschopností, pokud spadají do období 380 kalendářních dnů před vznikem dočasné pracovní neschopnosti; tento zápočet se provede i v případě, že předchozí dočasná pracovní neschopnost byla uznána pro jinou pojištěnou činnost. Předchozí období dočasné pracovní neschopnosti se započítávají do podpůrčí doby, i když při nich nemocenské nenáleželo. Věta první a druhá se nepoužije v případě, kdy pojištěná činnost trvala aspoň 190 kalendářních dnů od skončení poslední dočasné pracovní neschopnosti.

Abychom přímo odpověděli na vaši otázku, podpůrčí doby se sčítají. s výjimkou poslední věty předchozího odstavce.

Vaše Férová nemocnice 

21.11.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS