Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pacientem hrazený zákrok a nemocenská

Mám následující dotaz: Před nedávnem jsem absolvoval vyšetření hemoroidů a lékařem mi byla doporučena operativní léčba. Z nabízených způsobů zákroku jsem si vybral THD metodu ve Vítkovické nemocnici, která není hrazena pojišťovnou a pacient si ji musí zaplatit sám. Po této operaci jsem požádal svého obvodního lékaře o týdenní nemocenskou s ohledem na bolestivost a další problémy, spojené s hygienou. Dle sdělení obvodního lékaře však nemám u operací, hrazených pacientem, nárok na nemocenskou a případné úlevy lze řešit pouze formou dovolené. Je tomu skutečně tak, anebo se jedná pouze o špatný výklad nějakého zákona? (Předpokládám, že u některých "estetických" zákroků tomu tak skutečně je.) Děkuji za odpověď.

Marty

Odpověď:

 

Dobrý den,

Pravděpodobně opravdu došlo ke špatnému výkladu zákona. Nutno však podotknout, že ten je v této části opravdu mírně matoucí. V každém případě současná zákonná úprava umožňuje pacientům žádat nemocenské také v případě zákroků hrazených pacientem. 

Rádi bychom však zdůraznili fakt, že s ohledem na délku Vaší rekonvalescence (tj. 1 týden) nebudete čerpat nemocenskou dávku, nýbrž náhradu mzdy od zaměstnavatele. 

Nárok na tuto náhradu mzdy byste neměl pouze za předpokladu, že byste si přivodil dočasnou pracovní neschopnost úmyslně, což zjevně není Váš případ. 

S ohledem na uvedené by Vám Váš ošetřující lékař měl na nezbytně nutnou dobu vystavit neschopenku.

Vaše Férová nemocnice

17.5.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS