Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Osoba zdravotně znevýhodněná

Dobrý den, prosím o vysvětlení pojmu osoba zdravotně znevýhodněná a jaké výhody a nevýhody to má pro mě jako zaměstnance a i pro mého současného zaměstnavatele. Jsem momentálně v dlouhodobé pracovní neschopnosti a toto mi doporučila lékařka u posudkové komise, kde mi nepřiznali invalidní důchod. Nyní čekám na doručení zamítnutí žádosti o ID. Je zde i možnost pro osobu zdravotně znevýhodněnou, aby se za určitých podmínek vrátila na svou bývalou pracovní pozici? Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

osobou zdravotně znevýhodněnou je fyzická osoba, která má zachovánu schopnost vykonávat soustavné zaměstnání nebo jinou výdělečnou činnost, ale její schopnosti být nebo zůstat pracovně začleněna, vykonávat dosavadní povolání nebo využít dosavadní kvalifikaci nebo kvalifikaci získat jsou podstatně omezeny z důvodu jejího dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu.

Je tedy možné vrátit se na původní pracovní pozici. Na druhou stranu, pokud byste byla schopna vykonávat dosavadní práci bez nějakých omezení, pravděpodobně byste nebyla uznána osobou zdravotně znevýhodněnou. Pokud se tedy domníváte, že Vaši původní práci dokážete zvládat i nyní, záleží jen na domluvě s Vaším zaměstnavatelem, za jakých podmínek byste svou původní práci mohla dělat nadále.

Co se týče výhod pro Vás, status osoby se zdravotním znevýhodněním znamená pouze určité zvýhodnění při hledání zaměstnání, pokud je osoba v evidenci úřadu práce. Potom byste měla například nárok na bezplatnou poradenskou činnost zaměřenou na volbu zaměstnání nebo na teoretickou a praktickou přípravu pro výkon vhodného zaměstnání apod. Jiné výhody to pro Vás mít nebude, neznamená to ani nárok na žádný finanční příspěvek.

Výhodou pro zaměstnavatele je především sleva na dani z příjmů ve výši 18 000 Kč za každého zaměstnance se zdravotním postižením. Dále by mu mohl být poskytován příspěvek, pokud by zaměstnával více než 50% osob se zdravotním postižením z celkového počtu svých zaměstnanců.

Pro zaměstnavatele s více než 25 zaměstnanci existuje dokonce povinnost zaměstnávat alespoň 4% zaměstnanců se zdravotním postižením. Pokud se této povinnosti chtějí vyhnout, musí odvádět určitou částku do státního rozpočtu nebo odebírat výrobky zaměstnavatelů, kteří zaměstnávají více než 50% osob se zdravotním postižením apod. Pokud by se Vás tedy Váš zaměstnavatel rozhodl nadále zaměstnávat, mohlo by ho to za určitých podmínek zbavit například zmíněného odvodu do státního rozpočtu.

Jenom pro doplnění informujeme, že o statutu osoby zdravotně znevýhodněné rozhoduje úřad práce příslušný podle místa Vašeho trvalého bydliště. Žádost o přiznání tohoto statutu se podává na předepsaném formuláři, který najdete např. zde.

Vaše Férová nemocnice

23.6.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS