Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Oprávněné ukončení pracovní neschopnosti?

Může mi lékař ukončit nemocenskou v ochrané lhůtě a poslat mě na pracovní úřad s tím, že jsem mobilní čili nejsem např. upoután na lůžko? A také zdůvodnit ukončení tím, že už nejsem zaměstnán? Existuje výběr diagnóz při kterých může pacient zůstat v ochrané lhůtě v PN ? Dodnes mi pro ÚP vystavuje potvrzení, že nejsem schopen pracovat. Děkuji

xxx

Odpověď:

Dobrý den

z vašeho dotazu vyplývá, že jste zřejmě během pracovní neschopnosti přišel o práci, což je ve výjimečných případech možné i v ochranné lhůtě, kterou stanovuje zákoník práce, nicméně jádro vašeho dotazu se točí kolem otázky samotného ukončení pracovní neschopnosti. Ochranná lhůta má význam pouze pro pracovní poměr a s jeho zánikem rovněž končí. Na samotnou pracovní neschopnost nemá žádný vliv.

Pracovní neschopnost může ukončit ošetřující lékař mimo jiné z důvodu, že pacientův zdravotní stav umožňuje vykonávat dosavadní pojištěnou činnost, nebo jestliže uplynulo alespoň 180 dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti a vyšetřením zjistí, že jeho zdravotní stav je stabilizovaný. Tak praví zákon o nemocenském pojištění.

Při zjišťování pracovní schopnosti se posuzuje přísně individuálně aktuální zdravotní stav pacienta, jeho schopnost vykonávat činnost, jež je náplní jeho práce, případě reálnost vyhlídek na úplné uzdravení. Takto se postupuje i v situacích, kdy je pacient nezaměstnaný. Pokud jste část pracovní neschopnosti strávil v pracovním poměru, mohl se váš lékař neorientovat podle činnosti, která byla jeho náplní a posuzovat pracovní schopnost s ní.

Neexistují žádné zákonné či podzákonné právní předpisy, které by tabulkově určovaly, při jaké diagnóze pacientovi smí být ukončena dočasná pracovní neschopnost a při jaké nesmí. Vzhledem k individuálnímu charakteru úrazů a onemocnění, které tuto neschopnost zapříčiňují, a charakteru pracovních činností, ke kterým tato neschopnost vzniká, je v podstatě nemožné, aby byl nějaký seznam vytvořen, natož účinně fungoval. Tato myšlenka hraničí s negativně vnímaným "legislativním optimismem".

Ve vašem dotaze neuvádíte nejspíš všechny důvody, na kterých lékař ukončení dočasné pracovní neschopnosti založil. Nicméně pokud by se jednalo pouze či zejména o dva výše uvedené, jedná se o odůvodnění docela podivné. Mobilita by mohla být chápána jako znak stabilizovaného zdravotního stavu, který (za určitých výše zmíněných podmínek) může k ukončení dočasné pracovní neschopnosti skutečně směřovat. Avšak důvod, že již nejste zaměstnán, nemůže rozhodně sám o sobě stačit k převedení do režimu práce schopného nezaměstnaného. Vždyť institut dočasné pracovní neschopnosti neslouží jen jako "omluvenka z práce", ale především nastolení režimu, jenž má zabezpečit klidnou léčbu pacienta s nemocí nebo zraněním, které mu zamezuje ve vykonávání práce.

Pokud vám byla pracovní neschopnost ukončena na základě těchto důvodů, je možná se proti tomuto ukončení bránit podáním návrhu na přezkoumání dle doposud ještě účinného zákona o péči o zdraví lidu. Na druhou stranu lze tento opravný prostředek podat jen ve lhůtě 3 dnů od obdržení rozhodnutí od vašeho lékaře, což už ve vašem případě uplynulo.

Nezbývá, než zajít za lékařem, a oznámit mu, že i přes fakt, že již nepracujete, máte stále nárok na režim pracovní neschopnosti, a tedy i nemocenskou s tím spojenou. Samozřejmě, že ani nárok an nemocenské dávky není úplně bez nutnosti splnit jisté podmínky. Jsou jimi jednak zdravotní stav, který skutečně neumožňuje dotyčnou práci vykonávat, a také fakt, že v dřívějším období nebylo vyčerpáno 380 dní, po který máte na nemocenskou nárok. Pokud výše uvedené podmínky splňujete, lékař by vám měl vystavit novou neschopenku.

Vaše Férová nemocnice

10.1.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS