Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Opakované posuzování zdravotního stavu pro invaliditu

Letos v květnu jsem byla na přezkoumání mého zdravotního stavu. Měla jsem přiznaný ČID od r. 2004. V květnu 2010 posudková lékařka rozhodla o I. stupni invalidity. Dnes jsem dostala opět pozvánku od OSSZ s vyjádřením, že „jde o posuzování zdravotního stavu ve věci mé žádosti o invalidita kontrolní“ - doslovný přepis. Jak tomu mám rozumět? Žádnou žádost jsem neposílala. Můj zdravotní stav se spíše zhoršuje, než zlepšuje. Mám 8 let kardiostimulátor, čeká mě re-operace. Vzhledem k životnosti baterie a pravděpodobnosti úspor v nemocnicích nevím, kdy bude stanovena re-operace kardiostimulátoru, dále mám omezený pohyb kolenního kloubu (ohyb max. 90%) silná poúrazová artróza, popraskané vazy též křížový, poškozený menisky. Trpím velkými bolestmi hlavy (migréna s aurou). I přes všechny diagnózy jsem si našla práci a jsem vděčná za to, že ji mám. Doma bych si zoufala. Nikdo si nedovede představit, kolik stojí úsilí, každé ráno vstát a jít do práce, kolik bolesti a námahy. Když nevyjdete najednou 20 schodů, protože nemůžete dýchat. Nejsem smířená s tím co se mnou je, ale nemám jinou možnost. Koleno mi nespraví, prošla jsem 2x artroskopií (před kardiostimulací), při první zkolabovalo srdce, při druhé ledviny. Vzhledem k druhu stimulátoru nemohu na CT vyšetření, aby se zjistil aktuální stav kolene a mozku. Takže jsem odkázaná na léky na bolest, které bych neměla brát, protože mám diagnostikovaný chronický zánět jater. Bez zjištění příčiny, nebyla zjištěna žloutenka, nikdy jsem neužívala antikoncepci, jsem abstinent. Je to začarovaný kruh. Nechápu proto znovu přezkoumání mého zdravotního stavu, vždyť nedošlo k žádnému zlepšení, ba naopak. Má otázka zní, je to běžný postup? Mohou mi v případě potvrzení invalidního důchodu I. stupně snížit jeho částku? Velice děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

v žádném právním předpise není stanovena lhůta, ve které musí dojít k přezkoumání Vašeho zdravotního stavu nebo četnost takového to posuzování. Před posudkovou komisi se však musíte dostavit buď v termínu, který byl určen při posledním prozkoumání zdravotního stavu nebo když budete pozvána, tak jak k tomu nyní došlo. Posudková komise si takto zcela běžně a pravidelně ověřuje, zda došlo nebo ne ke změně ve Vašem zdravotním stavu a tudíž i ke změně Vaší pracovní schopnosti.

Při troše zjednodušení lze říct, že výše částky vyplaceného důchodu se odvíjí od základní sazby, procentní sazby (určené pro jednotlivé stupně invalidity) a doby pojištění invalidní osoby. Takže lékařská komise nerozhoduje přímo o výši  důchodu, ale pouze o jednom dílčím předpokladu pro jeho výpočet. Mohlo by dojít ke změně výše důchodu jen v případě změny stupně invalidity, takže ne v rámci jednoho stupně.  

Vaše Férová nemocnice

24.11.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS