Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ohodnocení úrazu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak bude bodově ohodnocena úraz (kolena), který trvá od 29. 12. 2010 do 2. 1. 2012 (diag. tříštivá dislokovaná zlomenina pately LDK S 8200, kontuse žeber vpravo S 202, a následkem pádu jsem se uhodila do ruky, kde se mi po měsíci udělala bulka, která byla při druhé operaci vyoperována), a byla jsem třikrát na operaci kolene. Závěr lékaře - úraz zanechá trvalé následky - omezení rozsahu pohybu. Děkuji

jirinka

Odpověď:

Dobrý den,

výši bodového ohodnocení vašeho úrazu můžete vypočítat na základě hodnot uvedených v 1. příloze (úrazy) a 2. příloze (ztížené společenské uplatnění) vyhlášky Ministerstva zdravotnictví o odškodnění bolesti a ztíženého společenského uplatnění.

Ve vašem případě činí výše 90 bodů, co do úrazu kolene (S 8200) a 10 bodů co do poranění žeber (S 202). V případě určení bodového hodnocení ztíženého společenského uplatnění je důležité upřesnit, zda se v případě omezené hybnosti jedná o těžký, střední či lehký stupeň, tedy 800, 600 či jen 400 bodů. Co už nám úplně zůstává záhadou, jakožto právníkům a nikoliv lékařům, je bulka v ruce. Nedokážeme posoudit, zda se bodové hodnocení vztahuje i na ni, natož jaké podléhá diagnóze.

Dle výše uvedených údajů to vypadá, že máte nárok minimálně na odškodnění ve výši 500 bodů (jeden bod rovná se 120 Kč), avšak jak říkáme, váš dotaz neobsahuje informace dostatečné pro pevný závěr. Bodové hodnocení úrazu a ztíženého uplatnění určuje ve své zprávě pro pojišťovnu lékař, a tak je na něm, jak přesně vaši situaci posoudí. Spíše než právní poradna je tedy lékař samotný relevantní osobou, pro dotazování ohledně konkrétní výše bodového ohodnocení ve vašem případě.

Vaše Férová nemocnice

5.2.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS