Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odvolání proti zamítnutí ID

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jakou formu popř. styl by měl mít odvolávací dopis vůči rozhodnutí posudkové komise, která mi již neprodloužila částečný důchod, i když se můj zdravotní stav zhoršil. To vše jen na základě toho, že jsem odmítl operaci, která pro mne mohla z poloviny znamenat pobyt do konce života na invalidním vozíku. Děkuji.

Odpověď:

Dobrý den,

proti rozhodnutí orgánu sociálního zabezpečení ve věcech důchodového pojištění lze podat písemné námitky.
Tyto písemné námitky můžete podat do 30 dnů ode dne, kdy Vám toto rozhodnutí bylo doručeno. Podáváte je přímo u orgánu, který rozhodnutí vydal (Česká správa sociálního zabezpečení, nebo kterákoli Okresní správa sociálního zabezpečení).

V námitce musí být uvedeno, kdo ji činí (Vaše jméno, příjmení, datum narození a místo trvalého pobytu), které věci se týká (číslo jednací, konkrétní označení rozhodnutí) a co se navrhuje (zrušení daného rozhodnutí). Dále označení, kterému orgánu je určena (Česká správa sociálního zabezpečení) a Váš podpis. Námitka musí také obsahovat v čem je spatřován rozpor s právními předpisy nebo nesprávnost rozhodnutí (zde je potřeba vycházet z konkrétního lékařského posudku a uvést důvody, pro které považujete posudkový závěr lékaře OSSZ za nesprávný – zhoršení zdravotního stavu a v čem je toto zhoršení spatřováno, důležité je také vše podložit kopií zdravotních zpráv) a v jakém rozsahu je rozhodnutí napadáno.

Podle judikatury soudů musí být závěr posudkové komise úplný, objektivní a přesvědčivě odůvodněný.  Do námitek tedy především uveďte okolnosti týkající se toho, zda se komise svědomitě vypořádala s Vámi předloženými důkazy, výsledky vyšetření apod. Ve Vašem případě je vhodné výslovně uvést, že odmítnout operaci je Vaše základní právo rozhodovat o svém těle a o zákrocích, které podstoupíte. Tudíž Vám doporučujeme argumentovat tím, že nelze někoho sankcionovat odebráním důchodu za to, že využívá svého práva a nechce podstoupit rizikový zákrok.

Pokud se týká samotné formy „odvolávacího dopisu“, jde o běžný dopis, který musí obsahovat výše uvedené náležitosti. Vámi sepsané námitky můžete jít konzultovat do občanské poradny, které jsou po celé republice.

Po podání námitek můžete přezkum rozhodnutí posudkové komise vymáhat i soudní cestou, více informací naleznete např. zde (bod 19)

Vaše Férová nemocnice

19.10.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS