Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odstupné, podpora v nezaměstnanosti a nemoc z povolání

Dobrý den, prosila bych o radu. Byla mi uznána nemoc z povolání - syndrom karpálního tunelu, nyní jsem po operaci pravé ruky a stále na nemocenské. Měla jsem smlouvu na dobu neurčitou, práci jinou mi nenabídli, takže dostanu roční odstupné, ale ráda bych věděla jak to bude s rentou, jak se vypočítá a jestli mám na ni nárok. Právník mi nedokázal odpovědět.V mém věku už bude těžké sehnat práci, tak budu muset na Úřad práce.

Předem děkuji za odpověď.

HELUŠA

Odpověď:

Dobrý den,

poté, co Vám byla zjištěna nemoc z povolání, musí Vám zaměstnavatel poskytnout náhradu za ztrátu na výdělku, za bolest a ztížení společenského uplatnění a náklady, které jste vynaložila na léčení.

 

Náhrada za ztrátu na výdělku

Touto náhradou se Vám dorovnává rozdíl mezi Vaším průměrným výdělkem před zjištěnou nemocí z povolání Vašimi příjmy poté, co je zjištěna. V současnosti píšete, že jste v pracovní neschopnosti, která s nemocí z povolání nesouvisí. Nicméně, i tak máte nárok na dorovnání už od chvíle kdy Vám nemoc z povolání byla potvrzena Krajským úřadem.

Tuto náhradu Vám bude zaměstnavatel muset doplácet i po skončení pracovní neschopnosti, dokud budete nemocí z povolání trpět (nejdéle než půjdete do starobního důchodu nebo budete mít 65 let).

 

Odškodnění bolesti a odškodnění ztížení společenského uplatnění

Výše těchto odškodnění se stanoví pomocí bodového ohodnocení Vašeho zdravotního stavu. To provede v lékařském posudku lékař zdravotnického zařízení oprávněného k posuzování nemoci z povolání. Tento posudek musí lékař vypracovat do 30-ti dnů od chvíle, kdy ho požádáte. Nárok na toto odškodnění máte v okamžiku, kdy předložíte posudek svému zaměstnavateli. Ten Vám tyto nárok jednorázově vyplatí.

 

Účelně vynaložené náklady spojené s léčením

Pokud jste na léčení nemoci z povolání vynaložila nějaké peníze (např. za léky), měl by Vám je zaměstnavatel zaplatit.

 

Roční odstupné

co se týče ročního odstupného, jeho výše činí nejméně dvanáctinásobek průměrného výdělku.

Pokud budete zapsaná na Úřadu práce, budete pobírat podporu v nezaměstnanosti. Podrobnosti o jejím vyplacení jsou vymezeny v zákoně o zaměstnanosti a pokusíme se je zde shrnout. Pokud je Vám do 50 let, podporu můžete pobírat po dobu pěti měsíců, mezi 50. až 55. rokem pak 8 měsíců a nad 55 let až 11 měsíců. Výše této podpory je stanovena následovně. Během prvních dvou měsíců byste pobírala 65 % průměrného čistého měsíčního výdělku z předchozího povolání. Za jeden měsíc je však možné dostat maximálně 0,58 násobek průměrné mzdy v České republice, což je pro rok 2013 asi 14.157,- Kč. Třetí a čtvrý měsíc byste potom pobírala podporu ve výši 50 % dřívějšího výdělku. Po zbytek podpůrčí doby klesne podpora na 45 %.

Jakmile uplyne podpůrčí doba, je možné pobírat už jenom sociální dávku ve výši životního minima, a to 3.200,- Kč.

Vaše Férová nemocnice

29.4.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS