Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odškodnění společenského uplatnění

Zdravím Vás a prosím o radu. Před rokem a půl jsem jako pedagogický pracovník měl úraz přímo ve výuce, kdy jsem zakopl a zranil jsem se, což vyžadovalo roční léčbu. Mám vyhřezlou ploténku, nemohu dodnes našlápnout na celou plosku chodidla a ochablé svalstvo od levé hýždě přes stehno a lýtko, kulhám v bolestech dodnes. Úraz byl kvalifikován jako pracovní a byl jsem odškodněn z pojistky školy. Ovšem zaměstnavatel mne díky mým rehabilitacím a dalšímu žádoucímu marodění propustil, s tím, že musí snižovat stav. Mám prosím nějaký nárok na odškodnění společenského uplatnění. Je mi 59 let a zaměstnání byť s doktorandským titulem se těžko hledá. Jak bych měl v mém konkrétním případě postupovat. Nyní jsem opět hospitalizován v nemocnici, i když jsem již podepsal výpověď dohodou. Velice děkuji za erudovanou odpověď a přeji hezký den.

Odpověď:

Dobrý den,

nárok na odškodnění ztížení společenského uplatnění je jedním z nároků, které lze po zaměstnavateli v případě pracovního úrazu žádat. Více o nárocích z pracovního úrazu se dozvíte v již zodpovězeném dotazu zde.

Odškodnění ztížení společenského uplatnění slouží ke zmírnění následků újmy na zdraví, které jsou trvalého rázu a mají prokazatelně nepříznivý vliv na uplatnění poškozeného v životě a ve společnosti, zejména na uspokojování jeho životních a společenských potřeb, včetně výkonu dosavadního povolání nebo přípravy na povolání, dalšího vzdělávání a možnosti uplatnit se v životě rodinném, politickém, kulturním a sportovním, s přihlédnutím k věku poškozeného v době vzniku škody.

Píšete, že jste již byl zaměstnavatelem odškodněn, ale z Vašeho dotazu není jasné, zda do poskytnutého odškodnění nebyla zahrnuta i náhrada za bolest a ztížení společenského uplatnění. Náhrada za bolest a ztížení společenského uplatnění se totiž poskytuje zaměstnanci jednorázově na základě lékařského posudku, který je vydáván u bolesti, jakmile lze zdravotní stav považovat za ustálený, a u ztížení společenského uplatnění zpravidla až po jednom roce poté, co došlo ke škodě na zdraví. Pokud Vám tedy Váš ošetřující lékař ještě posudek nevydal, obraťte se na něj a domluvte se s ním, kdy jej bude možné vydat. S tímto posudkem se poté obraťte na Vašeho zaměstnavatele.

Je ale také možné, že přestože už Vám už byla poskytnuta náhrada za ztížení společenského uplatnění, zhoršil se Váš zdravotní stav natolik, že Vám vzniklo právo na nový nárok na náhradu ztížení společenského uplatnění. Výše náhrady by pak byla tvořena rozdílem mezi ohodnocením původního a nově zhoršeného zdravotního stavu. V tomto případě je třeba obrátit se na Vašeho ošetřujícího lékaře k vypracování nového posudku.
Dalším nárokem, který vůči bývalému zaměstnavateli máte, je náhrada za ztrátu na výdělku. Ta se jednak poskytuje po dobu pracovní neschopnosti ve výši rozdílu mezi průměrným výdělkem a nemocenskou a jednak po skončení pracovní neschopnosti.

Z Vašeho dotazu dovozujeme, že jste nyní nezaměstnaný a nepobíráte dávky v nemocenské. Pokud to tak je a budete vedený v evidenci uchazečů o zaměstnání, měl by Vám bývalý zaměstnavatel doplácet rozdíl mezi průměrným výdělkem a minimální mzdou. V případě, že Vám zaměstnavatel už před ukončením pracovního poměru poskytoval náhradu za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti, měla by Vám být nadále poskytována náhrada v této výši, i když už budete nezaměstnaný. Náhrada za ztrátu na výdělku by Vám měla být poskytována také, pokud nastoupíte u jiného zaměstnavatele za nižší výdělek, než jakého jste dosahoval u původního zaměstnavatele.

Nárok na tuto náhradu je také nutno uplatnit u Vašeho bývalého zaměstnavatele. Pokud by Vám ji odmítl platit, musel byste se obrátit na soud.

Vaše Férová nemocnice

18.6.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS