Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odškodnění pracovního úrazu

Dobrý den. Před 3 týdny jsem utrpěl pracovní úraz - zhmoždění paty. Úraz byl ošetřen na chir. ambulanci s následnými kontrolami a léčením. Vzhledem k povaze mého zaměstnání jsem nenastoupil pracovní neschopnost, neboť pracuji převážně s PC, tudíž v sedě. Chci se zeptat, zda mám nárok na nějaké odškodnění od zaměstnavatele, nebo jsem všechny nároky ztratil tím, že jsem nenastoupil na PN, jak mi tvrdí zaměstnavatel? Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

za úraz vzniklý při výkonu povolání náleží zaměstnanci několik druhů náhrad. Nejčastějším druhem je náhrada ztráty na výdělku po dobu pracovní neschopnosti a po skončení pracovní neschopnosti, které tedy ve Vašem případě nepřicházejí v úvahu, jelikož jste v pracovní neschopnosti nebyl a Váš příjem zřejmě vlivem úrazu nijak nepoklesl.

Dalším druhem náhrady je náhrada za bolest a ztížení společenského uplatnění. Pro uplatňování této náhrady nehraje roli, zda jste byl po úraze v pracovní neschopnosti či nikoliv. Důležité však je, aby byl pracovní úraz zaměstnavateli neprodleně nahlášen. Pokud jste tak učinil, měl by Vám zaměstnavatel, respektive jeho pojišťovna, poskytnout náhradu. Zde je však nutné podotknout, že náhrada za bolest a ztížení společenského uplatnění se poskytuje na základě zdravotního posudku, který vyhotoví lékař až s časovým odstupem (po ustálení zdravotního stavu).

Další podrobnosti můžete nalézt v již zodpovězených dotazech Náhrada za škody způsobené pracovním úrazem  zde a Odškodnění za ztížení společenského uplatnění zde.

Vaše Férová nemocnice

12.8.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS