Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odmítnutí vystavení potvrzení o trvání dočasné pracovní neschopnosti

Dobrý den,
může mi lékař odmítnout napsat lístek na peníze v době trvání neschopenky? Placen jsem byl okresní zprávou sociálního zabezpečení a pan doktor tvrdil, že mi to sociálka platila neoprávněně, proto mi třetí měsíc odmítl vypsat lístek na peníze. Na nemocenské jsem byl 3 a půl měsíce. Nemocenské dávky jsem nepřekročil za minulé období. Děkuji za odpověď.

Hermin

Odpověď:

Dobrý den,

chápeme-li správně, ošetřující lékař vám odmítl vystavit potvrzení o trvání dočasné pracovní neschopnosti, které slouží v praxi jako potvrzení pro účely výplaty nemocenského, tedy náhrady mzdy.

Jak praví zákon o nemocenském pojištění, ošetřující lékař je pro účely výplaty nemocenského (...) v době dočasné pracovní neschopnosti povinen potvrdit pojištěnci na předepsaném tiskopise trvání dočasné pracovní neschopnosti. Z tohoto jednoznačně vyplývá, že pokud vaše pracovní neschopnost stále trvá a opravdu jste doposud nepřesáhl 380 dní, po které máte na vyplácení nemocenské ze zákona nárok, má lékař zákonnou povinnost vám toto potvrzení vystavit. Sice neznáme bližší okolnosti vašeho případu, avšak z výše popsaného stavu nám vyplývá tato odpověď.

Další informace si můžete projít zde na stránkách ČSSZ, popřípadě přímo v dotčeném zákoně, který je v platném znění přístupný zde.

Upozorněte tedy svého lékaře na tento fakt, a požádejte jej, aby vám příslušné potvrzení vystavil. Pokud vás znovu odmítne, můžete se proti jeho zatvrzelosti bránit prostřednictvím podání stížnosti. Postup při podávání takové stížnosti jsme rozpracovali zde na našich webových stránkách.

Vaše Férová nemocnice

31.10.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS