Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odmítnutí vydání lékařského posudku

Dobrý den,

může závodní lékař na základě mnou neposkytnutého výpisu ze své zdravotní dokumentace rozhodnout o tom, že nejsem způsobilý pro práci? Jak píšete v dřívější odpovědi, bez mého souhlasu nemůže lékař nahlížet do mé dokumentace, ale podle jeho tvrzení mě tím nemůže vydat posudek o zdravotní způsobilosti k práci.

Jak to vidíte? Udělejte v této věci jasno.

Děkuji za odpověď.

 

Karlik1986

Odpověď:

Dobrý den,

domníváme se, že Váš lékař poskytující pracovnělékařské služby je povinen vydat lékařský posudek i bez výpisu ze zdravotnické dokumentace vedené Vaším praktickým lékařem, pokud mu umožníte provést lékařskou prohlídku.

Lékař poskytující pracovnělékařské služby (např. preventivní prohlídku zaměstnance) vydává o zdravotní způsobilosti zaměstnance lékařský posudek. Podkladem pro lékařský posudek je podle § 42 zákona o specifických zdravotních  službách zhodnocení:

a) výsledků lékařské prohlídky,

b) výpisu ze zdravotnické dokumentace vedené o posuzované osobě jejím praktickým lékařem (výpis ze zdravotnické dokumentace si může posuzující lékař vyžádat prostřednictvím posuzované osoby),

c) zdravotní náročnosti pro výkon práce.

Dle § 43 odst. 5 zákona o specifických zdravotních službách se lékařský posudek nevydá, jestliže se posuzovaná osoba odmítne podrobit lékařské prohlídce nebo vyšetření, které je její součástí. Uvedené ustanovení naopak nestanovuje, že se lékařský posudek nevydá v případě nepředložení výpisu ze zdravotnické dokumentace vedené o posuzované osobě jejím praktickým lékařem.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

1.2.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS