Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odmítnutí udělení ID

Dobrý den, mám na Vás otázku a předem moc děkuji za odpověď. Je mi 21 let a mám artrózu 3. stupně, chodím o dvou berlích, skoliózu páteře. Lékaři mi řekli, že to je sice na operaci, ale že jsem příliš mladá na nový kloub. Jsem doma už 10 měsíců na neschopence. Nedávno jsem byla žádat o invalidní důchod. Přišla mi pozvánka po dvou měsících před posudkovou komisi. Myslela jsem si, že komise se skládá z více lidí, ale ono ne, byl tam jen jeden komisař. A ten mi sdělil, že mi invalidní důchod nedá, že nevidí důvod mi ho dát a že jsem práce schopná, vůbec ho nezajímalo, že mám dvě berle a že mám neustálé bolesti. Má otázka zní, mám nějakou možnost se odvolat a čekat na nějaké nové rozhodnutí? Jinak nevím co budu dělat, neschopenka mi bude končit. Mám nějakou šanci, že třeba můžu dostat peníze z Úřadu práce? Předem děkuji za odpověď a přeji krásný zbytek dne.

Odpověď:

Dobrý den,

v úvodu se omlouváme za zpožděnou odpověď a doufáme, že Vám bude i přesto užitečná.

Proti rozhodnutí orgánu sociálního zabezpečení o zamítnutí invalidního důchodu můžete do 30 dnů ode dne, kdy Vám toto rozhodnutí bylo doručeno, podat písemné námitky. Podáváte je přímo u orgánu, který rozhodnutí vydal (Česká správa sociálního zabezpečení, nebo kterákoli Okresní správa sociálního zabezpečení).

V námitce musí být uvedeno kdo ji činí (Vaše jméno, příjmení, datum narození a místo trvalého pobytu), které věci se týká (číslo jednací, konkrétní označení rozhodnutí) a co se navrhuje (zrušení daného rozhodnutí). Dále označení, kterému orgánu je určena (Česká správa sociálního zabezpečení) a Váš podpis. Námitka musí také obsahovat v čem je spatřován rozpor s právními předpisy nebo nesprávnost rozhodnutí (zde je potřeba vycházet z konkrétního lékařského posudku a uvést důvody, pro které považujete posudkový závěr lékaře OSSZ za nesprávný) a v jakém rozsahu je rozhodnutí napadáno.

Podání námitek je řádným opravným prostředkem ve věcech důchodového pojištění, tzn. Že námitkové řízení je nezbytným předpokladem k tomu, aby se věcí mohl zabývat soud v rámci později uplatněné správní žaloby. Tedy nebude-li Vám v námitkovém řízení vyhověno, můžete se ještě obrátit na soud se správní žalobou.

Další užitečné informace najdete zde

Dobré je taky vědět, že kdykoli si můžete podat novou žádost o invalidní důchod. Jen by v ní měly být uvedeny některé dříve nezmíněné, nebo nové skutečnosti související se zdravotním stavem.

Na Vaši druhou otázku (zda máte šanci získat peníze od Úřadu práce) nemůžeme jednoznačně odpovědět, protože k tomu nemáme všechny potřebné informace. Alespoň tedy obecně:

Nárok na podporu v nezaměstnanosti má uchazeč o zaměstnání, který:
•    získal v rozhodném období (poslední 3 roky před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání) zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce alespoň 12 měsíců – tuto podmínku lze splnit i započtením náhradní doby zaměstnání (např. osobní péče o dítě ve věku do 4 let apod.),
•    požádal úřad práce, u kterého je veden v evidenci uchazečů o zaměstnání, o poskytnutí podpory v nezaměstnanosti,
•    ke dni, k němuž má být podpora v nezaměstnanosti přiznána, není poživatelem starobního důchodu.

Nicméně Vás musím upozornit, že úřad práce Vás nemusí do evidence uchazečů o zaměstnání zařadit, jestliže podle lékařského posudku nebudete schopna plnit povinnost součinnosti s úřadem práce při zprostředkování zaměstnání.

Vaše Férová nemocnice

18.8.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS