Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odmítnutí invalidního důchodu

Dobrý den, třetím rokem pobírám částečný invalidní důchod, trpím častými depresemi a stavy úskosti. Jsem rozvedená, je mi 52 let, mám studující dceru a pracuji na plný úvazek. Předloni mi lékař naznačil, že by mi přiznal plný invalidní důchod, ale zamluvil to nedostačujícími finančními prostředky od státu.Po pravdě mám děsivé obavy, že když mi ho příští rok přizná, budu si moci v práci vydělat jen snad do 65% výdělku, což mi nebude stačit. Potřebuji vědět, zda mohu plný invalidní důchod odmítnout se žádostí ponechat částečný důchod do důchodu (stát ušetří). Bojím se, že při plném invalidním důchodu se mnou bude rozvázán pracovní poměr, což by mě doslova odrovnalo. Právníci firmy jsou dostatečně silní. Takto jsem v pohodě a plný úvazek mi pomáhá také v léčbě, netrpím tak silnými stavy depresí.

Děkuji za odpověď.

danalo

Odpověď:

Dobrý den,

o Vaší situaci by v případě, že by Váš lékař podal návrh na přiznání III. stupně invalidního důchodu (klasifikace na částečný a plný invalidní důchod již neexistuje - více viz zde), rozhodovala lékařská posudková služba. V případě, že byste s jejím rozhodnutím nesouhlasila, máte možnost do 30 dnů ode dne doručení tohoto rozhodnutí podat námitky proti přiznání III. stupně invalidního důchodu. Poté bude Váš stav s nejvyšší pravděpodobností posuzovat posudková komise Ministerstva práce a sociálních věcí. Provádí se případné nové posouzení zdravotního stavu, přičemž posudková komise vychází i z lékařských zpráv a posudků vypracovaných odbornými lékaři o zdravotním stavu občanů a přihlíží i k výsledku vlastního vyšetření posuzované osoby.

Námitka by měla být vyřízena do 30 dnů od zahájení řízení. V případě, že dojde k posouzení zdravotního stavu, tak do 90 dnů a je zohledněna důvodnost vašich námitek. Na tomto řízení se nepodílejí ani nerozhodují osoby, které se účastnily předchozích řízení.

V případě, že nebudete ani tentokrát souhlasit s výsledkem námitkového řízení, můžete podat soudní žalobu.

Co se týče možnosti pracovat, zákon poživatele invalidního důchodu v tomto směru nijak neomezuje, a to ani v otázce pracovní doby, výdělku ani typu smlouvy. Je ale nutné upozornit na to, že invalidní důchod má nahrazovat ztrátu na výdělku, je tedy možné, že pokud budete dosahovat stejného výdělku jako před přiznáním invalidního důchodu, bude invalidní důchod odebrán.

Další odpovědi na Vaše dotazy týkající se invalidního důchodu můžete získat telefonicky na poradenské lince České správy sociálního zabezpečení. Kontaktní údaje naleznete zde.

Vaše Férová nemocnice

8.10.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS