Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odebrání invalidního důchodu

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Manžel onemocněl v roce 2011 - syndrom Polyradikukloneuritida Guillen-Barre.

10. 4. 2013 mu byl odebrán invalidní důchod I. stupně, protože chodí do práce. Posudková lékařká argumentovala s tím, že manžel chodí do zaměstnání. Tam mu "umožnili" pracovat.

Stav se opravdu trochu zlepšil, ale denně cvičíme, chodí na 1x týdně na masáže, 1x týdně cvičí s fyzioterapeutem. Právě na tyto masáže a cvičení jsem využívali peníze z inv. důchodu. Taktéž na podpůrné prostředky - mladý ječmen, homeopatika apod., které navrhl lékař při posledním vyšetření. Nadále přetrvávají potíže s udržením rovnováhy, věcí v rukou a slabost, brnění a bolest nohou. To, že pracuje, je pomoc z psychického hlediska. Nikdy nemarodil, byl sportovec - lyže, kolo. To se teď všechno učíme.

Dotaz - jak se odvolat proti odejmutí invalidního důchodu? Dávky nám jako rodině velmi pomohly, obě děti studují VŠ a rehabilitace, masáže a různé potravinové doplňky zasahují do rodinného rozpočtu. Děkuji za pochopení a odpověď.

Andrea

Odpověď:

Dobrý den,

jestliže se chcete bránit proti rozhodnutí o invalidním důchodu, můžete proti němu podat tzv. námitky. Ty se podávají u Okresní správy sociálního zabezpečení. Pro podání těchto námitek je však stanovena třicetidenní lhůta od oznámení rozhodnutí.

Námitky by měly obsahovat jméno Vašeho manžela, rodné číslo, místo trvalého bydliště a označení orgánu, který vydal rozhodnutí. V tomto případě by se tedy jednalo o Okresní správu sociálního zabezpečení. Dále je nutné v námitkách uvádět číslo jednací, pod kterým bylo rozhodnutí vydáno. Důležité je především v námitkách vystihnout v čem spatřujete nesprávnost rozhodnutí. Může jít například o některé skutečnosti, které lékař nevzal v potaz.

Každé rozhodnutí o odejmutí invalidního důchodu musí být řádně udůvodněno. Pokud rozhodnutí Vašeho manžela nebylo dostatečně odůvodněno, uveďtě tuto skutečnost v námitkách.

Skutečnost, která by vám mohla pomoci, je také odlišné zhodnocení vašeho zdravotního stavu dalším posudkem nezávislého lékaře. Takový posudek si můžete nechat vypracovat ještě před podáním námitek.
Nakonec nezapomeňte uvést, čeho se domáháte. To bude pravděpodobně změna rozhodnutí.
 

Pokud byste následně nebyli spokojeni s rozhodnutím o námitkách, máte ještě možnost podat správní žalobu k soudu. V takovém případě doporučujeme obrátit se na advokáta, kterého si můžete vybrat na stránkách advokátní komory zde.

Přejeme Vám hodně sil,

Vaše Férová nemocnice

29.4.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS