Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odebrání invalidního důchodu

Dobrý den,

chci se zeptat - manžel měl pracovní úraz v roce 2001. Utrpěl amputaci článku prstu a pobíral invalidní důchod, který mu byl letos odebrán na základě toho, že pobírá částečný důchod, ale na jiné nemoci. Přitom ten důchod pobírá od roku 2003 a nikdy to nevadilo. Je možné rentu odebrat, když to byl pracovní úraz s trvalým následkem, protože si myslím, že nový prst mu nenaroste - není ještěrka. Děkuji

manas

Odpověď:

Dobrý den,

podle našeho názoru má Váš manžel jednak nárok na 1.) invalidní důchod a stejně tak na 2.) náhradu za ztrátu na výdělku po pracovní neschopnosti.

1. ) Od roku 2010 je změněna koncepce invalidního důchodu, která také zpřísnila podmínky pro nárok na invalidní důchod.  Postupně dochází k přezkoumávání jejich splnění. Proto je možné, že Váš manžel již na tyto podmínky nedosahuje - z Vašeho popisu přichází v úvahu, že nejspíše nesplňuje podmínku poklesu pracovní schopnosti nejméně o 35 % z důvodu dlouhodobého nepříznivého stavu a proto mohl být invalidní důchod odebrán.

Další možností je, že Váš manžel dosáhl věku 65 let nebo mu byl přiznán starobní důchod. V takovém případě se již invalidní důchod nevyplácí, protože je zahrnut ve starobním důchodu.

2.) Pokud tomu tak není a jednalo-li se o pracovní úraz, jak uvádíte, pak je zaměstnavatel u kterého pracovní úraz vznikl povinen doplatit Vašemu manželovi náhradu za ztrátu na výdělku po pracovní neschopnosti. Bude-li tedy po skončení pracovní neschopnosti vykonávat u stejného zaměstnavatele hůře placenou práci než před pracovním úrazem, dostanete od zaměstnavatele náhradu do předchozí výše mzdy. Tato náhrada přísluší zaměstnanci i po skončení pracovního poměru u zaměstnavatele u něhož pracovní úraz vznikl. Je-li tedy Vás manžel například na Úřadu práce nebo je zaměstnán u nového zaměstnavatele, bude mu stále tuto náhradu vyplácet původní zaměstnavatel.

Náhrada za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti se hradí ve výši rozdílu mezi průměrným výdělkem před vznikem škody a výdělkem dosahovaným po pracovním úrazu s připočtením případného invalidního důchodu pobíraného z téhož důvodu (který Vám byl právě odebrán). Jestliže byl Vašemu manželovi odebrán invalidní důchod a nedosáhl na starobní důchod, pak mu částku invalidního důchodu bude v podstatě vyplácet zaměstnavatel u kterého mu vznikl pracovní úraz, neboť ten si invalidní důchod nemůže odečíst od nahrazované částky.

Vaše Férová nemocnice

 

3.5.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS