Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odebrání ID na základě špatných výsledků vyšetření

Dobrý den. Téměř celý rok 2003 jsem měl veliké problémy s bolestí v levé noze, která přecházela až do křečí. Užíval jsem léky proti bolesti a dostal několik obstřiků do oblasti okolí bederní páteře. Jelikož se můj stav stále zhoršoval tak,že jsem téměř přestával chodit,nemohl stát ani ležet a nebylo možné ani spát. Ve 23.00 jsem si vzal 2 ROHYPNOLY na spaní a za necelé dvě hodiny už jsem chodil po bytě. Skončilo to v březnu 2004 operací plotánky v bederní páteři. Dva měsíce po operaci byla zahájena rehabilitace, která byla vždy po krátké době lékařem předčasně ukončena. Asi půl roku po operaci mi byla ukončena pracovní neschopnost a byl mi dán plný invalidní důchod. V polovině r. 2007 jsem šel ke komisi LPS a tam si nechali udělat vyšetření EMG dolních končetin. Vyšetření prokázalo nález, že moje levá noha je zpožděna o 18 % oproti noze pravé. S lékařem LPS jsme se dohodli, že se můj zdravotní stav částečně zlepšil a že mi dají část. inval. důchod. Zároveň mi řekli, že kdyby mi už bylo 55 let, tak už by si mě vůbec nezvali. Bylo mi 52 let. Znovu se mi z LPS ozvali na počátku tohoto roku s tím, že je třeba udělat nové EMG, ale v jiné ordinaci, která se touto činností zabývá velmi krátkou dobu. Výsledek byl takový, že nebyl nalezen žádný nález a podle té lékařky jsem vyléčen. LPS uznala, že velké zdravotní problémy mám, ale vzhledem k výsledku EMG mi musejí odebrat i část. inv. důchod. a že se mohu obrátit s námitkou na ČSSZ v Praze. Námitkové řízení dopadlo stejně. Díky tomu, že jsem neměl žádný nález. Paní doktorka, která mou námitku zpracovávala, se pozastavila nad rozdílností těchto dvou nálézů s tím, že se nestává, aby v tak krátké době došlo k tak velkým změnám a že by to spíš vypadalo, že jedno z těchto měření bylo provedeno špatně. Řekla mi, abych si to ve vlastním zájmu nechal ověřit. Požádal jsem proto svou lékařku z neurologie, aby mě co nejdříve poslala na třetí vyšetření EMG, ale úplně jinam, kde jsem ještě nebyl, a na jejichž výsledky se dá spolehnout. Našla mi ordinaci, o které prohlásila, že její výsledky maji pro ni velkou váhu. Výsledkem tohoto vyšetření EMG byl podstatně větší nález než v r. 2007. Tím bylo dle mého názoru vyšetření EMG se začátku 2010 silně zpochybněno. Vzhledem k tomu, že LPS se řídila tímto vyšetřením, a stejně tak proběhlo námitkové řízení. A tak nevím, co mám dělat dál. Jelikož objednání na kontrolní EMG trvalo delší dobu, tak jsem propásl i 60 dní lhůtu na podání správní žaloby.

Odpověď:

Dobrý den,

ve Vámi popisovaném případě Vám tedy nezbude, než si znovu požádat o invalidní důchod a svoji žádost odůvodnit novým zjištěním. Pokud Vám nebude vyhověno, tak tentokrát již lhůtu pro podání žaloby nepropásněte.

Podle judikatury soudů musí být závěr posudkové komise úplný, objektivní a přesvědčivě odůvodněný. Pokud se tedy komise svědomitě nevypořádá s Vašimi námitkami a předloženými důkazy, výsledky vyšetření apod., máte velkou šanci, že budete před soudem úspěšný.

Vaše Férová nemocnice

30.10.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS