Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odebrání ID

Dobrý den,
píšu jménem své matky (nar. 1963). V roce 2015 jí byl uznán 2. stupeň ID. Letos žádala o 3. stupeň z důvodu zhoršení zdravotního stavu. Tento jí ale posudkový lékař zamítl. Matka podala proti neuznání 3. stupně odvolání. Ani na toto odvolání neuspěla, ba co hůře, byl jí odebrán i 2. stupeň.

Chci se zeptat, jak je to možné?

Chápu, že jí nedají 3. stupeň, ale jak jí mohou odebrat 2. stupeň, když zdravotní stav se nezlepšil, právě naopak, a navíc, jak jí ho mohou vzít až při odvolání? To přece měli rozhodnout už v "klasickém" řízení, když matka žádala o 3. stupeň, nebo ne? Přece není možné, že dva posudkoví lékaři během cca jednoho měsíce "spočítají" jinak body na nárok 2. stupně invalidity!

Je nějaká možnost se proti odebrání 2. stupně bránit? A jak postupovat? Nemohu přeci v případné žalobě, která by se týkala neuznání 3. stupně, řesit odebrání 2. stupně.

Nebo je lepší neřešit žalobu a raději znovu podat žádost o navýšení na 2. stupeň? A kdy ji mohu podat?

Děkuji.

mirinka

Odpověď:

Dobrý den,

bohužel většina toho, co píšete, je možná a legální. O nároku na invalidní důchod a jeho výši rozhoduje vždy aktuální zdravotní stav posuzované osoby. Ten je pro řízení o nároku na ID závazně určován tzv. posudkem o invaliditě. Přitom platí poslední posudek, který nebyl nikým napaden.

Odvolací správní orgán může zásadně rozhodovat i v neprospěch odvolatele a může v tom smyslu měnit i prvostupňové rozhodnutí, pokud shledá, že je v rozporu s právními předpisy (posuzovaná osoba nemá podle posudku o invaliditě dostatečně závazné zdravotní postižení, aby dosáhla na požadovaný stupeň ID). Vyplývá to z ust. § 90 odst. 1 písm. c) a odst. 3 zákona č. 500/2004 Sb., správního řádu.

Soudní řízení Vám můžeme doporučit zahájit jen v tom případě, že máte jistotu o tom, že posouzení zdravotního stavu Vaší matky bylo nesprávné. V případě neúspěchu ve sporu se vystavujete nebezpečí hrazení nákladů řízení. Proto je vhodné si nechat zpracovat znalecký posudek, jež se bude zabývat otázkou, jestli bylo posouzení zdravotního stavu správné. Případně alespoň konsultovat posudek o invaliditě s lékařem v oboru, jejž se týká nejzávažnější zdravotní problém Vaší matky. Pokud Vám řekne, že se posudkový lékař dopustil závažného pochybení, patrně má cenu se žalobou bránit. Potom v žalobě potom učiňte návrh na znalecké posouzení zdravotního stavu Vaší matky.

Soupis žaloby proti rozhodnutí správního orgánu je však náročný na odborné právní i medicínské znalosti. Doporučujeme Vám využít služeb advokáta, seznam advokátů naleznete na webu www.cak.cz. Doporučujeme advokátku Zuzanu Candigliota, která spolupracuje s Férovou nemocnicí.

Vzhledem k tomu, že brzy uplyne lhůta k podání žaloby, doporučujeme Vám spíše podat novou žádost o ID. Proti případnému negativnímu posudku se braňte námitkou. Rovněžtak se námitkami můžete bránit proti negativnímu rozhodnutí. O konkrétních postupech se informujte na našem webu, zde a např. zde.

S pozdravme Férová nemocnice

5.12.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS