Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ochranná lhůta u nemocenské

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak dlouho po výpovědi mohu odejít na neschopenku, když jsem v pracovním poměru na dobu určitou. Jedná se mi o to, že jsem v 5. týdnu těhotenství a můj šéf mě začíná šikanovat - v době oběda mi volá, kde jsem a že se mám okamžitě vrátit do práce (a to i když jsem pryč cca 10 minut), píše mi mailem, že jsem neschopná, protože nám 1 zákazník odložil schůzku z rodinných důvodů atd. Situace v práci začíná být neúnosná a já mám strach, aby mě nevyhodil dříve, než odejdu na rizikové těhotenství. Po konzultaci s lékařkou, tak do 14dní. Pracovní smlouva mi končí až za půl roku.

Odpověď:

Dobrý den,

na nemocenskou můžete odejít i po skončení pracovního poměru. Po skončení pracovního poměru Vám totiž běží ochranná lhůta v délce 7 dní.

Pokud v této době dojde ke vzniku dočasné pracovní neschopnosti, bude Vám náležet nemocenské. Ale i u výpovědi v pracovním poměru na dobu určitou existuje dvouměsíční výpovědní lhůta, pokud tedy máte brzy nastoupit na rizikové těhotenství, neměl by s nemocenskou být problém.

Vaše Férová nemocnice

23.6.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS