Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Obvinění z neoprávněné pracovní neschopnosti

 

Dobrý den,

v červenci jsem se dostala do pracovní neschopnosti kvůli zánětu průdušek a po 3 týdnech se mi projevil pásový opar. Bohužel to bylo v době, kdy jsme v práci vytíženi úplně nejvíc. Zaměstnavatel mi po měsíci přišel přímo domů říct, že už se mnou nepočítá, že marodím v ten nejméně vhodný čas. Jakoby si asi člověk mohl nemoc naplánovat. Každopádně po takovém přístupu zaměstnavatele jsem se rozhodla, že si pak najdu práci jinde.

Nicméně zaměstnavatel na mě poslal kontrolu s odůvodněním, že při neschopnosti pracuji někde jinde, a že je moje pracovní neschopnost neodůvodněná. V době kontroly jsem byla u lékaře. Naprosto žasnu, jelikož nikde nepracuji, jen během nemoci došlo ke koupi bytu, který chceme do budoucna pronajímat. Koupě se chystala ještě před pracovní neschopností. Myslím, že se to týká právě tohoto. Lékařka musí poslat veškeré podklady ohledně léčby.

Moje otázky zní: Jak se bránit proti nepravdivému obvinění z porušování léčebného režimu? Jak je možné, že sociálka okamžitě pozastavila výplatu nemocenské na základě nějakého drbu? Jde jen o pomstu zaměstnavatele, kterému jsem dala najevo, že ani já již nemám zájem se tam vracet? Mám někde vysvětlovat, že v koupeném bytě nepodnikám ani nic nedělám, jelikož v něm ještě není zavedena ani elektřina?

Děkuji za odpověď.

jaja

Odpověď:

Dobrý den,

 

podle zákona o nemocenském pojištění jste povinna umožnit orgánu nemocenského pojištění kontrolu dodržování režimu, který vám stanovil lékař. Právo provést kontrolu má okresní správa sociálního zabezpečení přímo ze zákona, proto k ní nemusí mít žádný důvod. Zaměstnavatel má také podle tohoto zákona právo dát podnět k tomu, abyste byla zkontrolována.

Pokud jste byla v době kontroly u lékaře, nejednalo se porušení léčebného režimu. Nicméně zákon vám ukládá povinnost informovat OSSZ první pracovní den po dni, kdy jste se dozvěděla o kontrole, že jste v té době byla u lékaře.

O provedené kontrole měla OSSZ vypracovat písemný záznam, kde měla uvést výsledek kontroly. Tento záznam vám měla poslat v případě, že měla za to, že jste porušila stanovený režim.

Koupě bytu pravděpodobně neměla na rozhodování OSSZ vůbec vliv. OSSZ vám nemocenské odňala pravděpodobně proto, že měla za to, že jste porušila režim dočasně práce neschopného, když jste nebyla doma při kontrole a ani jste neuvedla důvod nepřítomnosti.

Dávka se odjímá na dobu nejvýše 100 dní.

Proti rozhodnutí o odnětí nemocenského můžete podat odvolání do 15-ti dnů ode dne, kdy vám rozhodnutí došlo. Pokud vám, ale vůbec nepřišlo rozhodnutí o odnětí dávky můžete podat odvolání do 30-ti dnů od chvíle, kdy jste se o něm dozvěděla.

Pokud vám rozhodnutí bylo posláno, je možné, že neobsahuje poučení, o tom, že můžete odvolání podat. Potom  se odvolací lhůta prodlužuje na 90 dnů ode dne oznámení rozhodnutí.

 

Vaše Férová nemocnice

10.12.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS