Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Obrana vůči snížení stupně invalidity

Dobrý den, dotaz zní: Byl mi odebrán ČID. Byla jsem na 35% a snížili mi na 20%. Dočetla jsem se, že % můžou snížit nebo zvýšit jen o 10%. Jak je tedy možné, že mi to bylo sníženo o 15%? Podala jsem námitku a neuspěla jsem - to jsem ještě nevěděla o těchto %. Chci se odvolat k soudu, avšak nevím, jakým způsobem to napsat a kde to mám podat. Děkuji za radu.

russulka

Odpověď:

Dobrý den,

hranice 10 procentních bodů, o které jste se dočetla, se bohužel netýká míry snížení invalidity. Jde o maximální míru zvýšení horní hranice poklesu míry pracovní schopnosti, tedy o zcela jinou situaci.

Rozhodující orgán je ve svém rozhodnutí povinen uvést, z jakého důvodu došlo k odebrání či změně invalidního důchodu. V zásadě jsou možné tři důvody. Jedná se o výrazné zlepšení zdravotního stavu v porovnání se stavem v době vzniku invalidity, dále stabilizaci zdravotního stavu spojené s adaptací posuzovaného na jeho postižení a tím obnovení pracovní schopnosti, nakonec také dřívější posudkový omyl, kdy bylo předchozím orgánem rozhodnuto nesprávně.

Pokud máte pocit, že orgán rozhodl ve vašem případě nesprávně, k zlepšení vašeho zdravotního stavu nedošlo, již jste podala námitky a orgán je nevzal do úvahy, můžete se bránit žalobou u soudu (nikoli tedy odvoláním). Tuto tzv. správní žalobu podáváte ke krajskému soudu dle místa vašeho trvalého bydliště ve lhůtě do 2 měsíců od doručení rozhodnutí z námitkového řízení. Nemusíte se obávat, ani v případě neúspěchu žaloby nebudete muset platit náklady řízení.

Hodnotné informace naleznete na stránkách Ligy vozíčkářů, i se vzorem správní žaloby. Vřele doporučujeme služby advokáta, který vám může pomoci s formou a obsahem žaloby, poradí vám, jaké argumenty ve vašem konkrétním případě máte a pomůže i s taktikou.

Z důvodu poměrně krátké lhůty pro podání žaloby vám ji doporučujeme podat co nejdříve. Pokud byste lhůtu zmeškala, případně by byla vaše žaloba zamítnuta, můžete opětovně požádat o přiznání invalidního důchodu. Mělo by však dojít ke změně vašeho zdravotního stavu od doby, kdy o důchodu bylo posledně rozhodováno. Zkusit to však můžete v každém případě.

Pokud byste žádným způsobem neuspěla, můžete využít i jiných možností státního sociálního zabezpečení. V úvahu přichází kupříkladu pomoc v hmotné nouzi, která zahrnuje příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení. Bližší informace naleznete na webu Ministerstva práce a sociálních věcí.

Vaše Férová nemocnice

11.5.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS